Foto: Vida Press

Kopš pērn par Krievijas un Baltkrievijas mācībām "Zapad 2017" Polijas militāro ziņu portāls "Defence24.pl" cēla trauksmi, izskaitļojot, ka ar Krievijas Aizsardzības ministrijas pasūtītajiem 4126 vagoniem uz Baltkrieviju iespējams pārvietot karavīrus un tehniku vairāku divīziju apmērā, kaimiņvalstis tās gaida ar bažām. Tām pamats nav tikai šī brīža saspīlētā situācija, bet arī vēsturiskā pieredze – mācībās "Zapad 81" PSRS reiz jau demonstrēja savu gatavību doties uz rietumiem.

Zīmīga ir pat pašu militāro manevru nosaukuma izvēle – "zapad" tiešā tulkojumā no krievu valodas nozīmē "rietumi". Jau no sākta gala "Zapad" bijušas stratēģiski operacionālas vadības un personāla mācības reālā vidē ar visu bruņoto spēku atzaru piedalīšanos, ļaujot pārbaudīt to sadarbību un komunikāciju. Turklāt tieši "Zapad" ierasti ir Krievijas visvērienīgākās militārās mācības.

Pirmās šī tipa mācības norisinājušās 1977. gadā, Polijas, Čehoslovākijas un Vācijas Demokrātiskās Republikas bruņoto spēku daļām trenējoties kopā ar Padomju Savienības spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!