Foto: Arhīva foto

Pirms 55 gadiem Padomju Savienības vadītājs Ņikita Hruščovs iegāja vēsturē kā vienīgais cilvēks, kurš ANO Ģenerālajā asamblejā ar kurpi dauzījis savu galdu. Tas noticis 902. plenārsesijas laikā 1960. gadā, taču par precīzu datumu viedokļi dalās - visbiežāk tiek uzskatīs, ka incidents noticis 12. oktobrī, bet kā potenciālie datumi tiek minēti arī 23. un 29. septembris, kā arī 13. oktobris.

PSKP CK ģenerālsekretārs Ģenerālās asamblejas sēdē ņēma ļaunā Filipīnu delegāta Lorenco Samalonga vārdus, kurš paziņoja, ka Austrumeiropas iedzīvotājiem ir "atņemtas politiskās un cilvēktiesības", un ka tie ir "Padomju Savienības aprīti".

Grāmatas "Hruščovs: Vīrs un viņa ēra" autors Viljams Taubmens raksta, ka filipīnieša runas laikā PSRS līderis ar abām rokām sācis dauzīt galdu. Pēc īsa brīža viņš novilka labo kurpi - sandali vai ādas kurpi bez auklām (jo Hruščovam neesot patikuši šņorējami apavi) - pavicināja to gaisā oponenta virzienā un "sita to pret galdu aizvien skaļāk un skaļāk, kamēr visi zālē esošie pievērsa viņam uzmanību un sākās murdoņa".

Kad visu skatieni bijuši pievērsti Padomju Savienības līderim, viņš Samalongu nosaucis par "stulbeni, ielikteni, sulaini un amerikāņu imperiālisma lišķi", kā arī pieprasīja asamblejas priekšsēdētājam Frederikam Bolandam saukt Filipīnu pārstāvi "pie kārtības". Bolands Samalongam piesardzīgi ieteicis izvairīties no strīdīgu argumentu piesaukšanas, lai neizraisītu turpmākas nekārtības, bet ļāva turpināt runu.

Pēc neilga laika viņa uzstāšanos gan pārtraucis Austrumeiropas bloka pārstāvis no Rumānijas Eduards Mezinčesku, apvainojot ne tikai Samalongu, bet arī asamblejas priekšsēdētāju tik asi, ka viņa mikrofons drīz tika izslēgts.

Pēcāk Hruščovs pats šo notikumu esot nosaucis par "jautrību". "ANO ir tāds kā parlaments, kurā minoritātes var likt par sevi manīt vienā vai otrā veidā. Šobrīd mēs esam minoritāte, bet tas nebūs ilgi," klāstījis PSRS līderis.

Lai gan šim incidentam bija ļoti daudz aculiecinieku, diemžēl tas nav fiksēts ne kinolentēs, ne fotogrāfijās, jo Hruščovs neatradās tribīnē, bet savā vietā. Tikmēr, lai par to paziņotu tā laika presē, tika radītas vairākas foto kolāžas, no kurām vismaz viena kļuvusi par vispārpieņemtu simbolisku notikušā ilustrāciju.

Notikuma fotogrāfiju un video trūkums ļāvis attīstīties arī citādām teorijām. Tostarp izskanējuši apgalvojumi, ka Hruščovs ar visu kurpi devies uz tribīni (kam gan tādā gadījumā vajadzētu būt fiksētam kamerās).

Savukārt daži aculiecinieki savulaik stāstījuši, ka Hruščovs kurpi novilcis, bet to nav dauzījis pa galdu - tikai vicinājis Filipīnu delegāta virzienā un pēcāk atstājis uz galda. Par spīti spekulācijām, aculiecinieku vairākums kurpes sišanu pret solu tomēr teikušies redzējuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!