Pirms desmit gadiem Parīzes priekšpilsētā Klišīsubuā pēc divu jauniešu nāves, kurā vietējie iedzīvotāji vainoja policiju, sākās plaši nemieri. Priekšpilsēta pārvērtās liesmās un turpmākajās naktīs tai sekoja desmitiem citas.

Policija, reaģējot uz izsaukumu par materiālu nozagšanu no kāda tuvumā esoša būvlaukuma, tā tuvumā pamanīja jauniešus, kuri līdzinājās zagļu aprakstam. Viņi pie tiem devušies, bet jaunieši bēguši, kā dēļ policija uzsāka pakaļdzīšanos.

No policijas bēgošie jaunieši - 15 gadus vecais Buns Traori, 17 gadus vecais Zijāds Benns un viņa vienaudzis Muhitins Altuns – ieskrēja 20 000 voltu transformatoru laukumā, lai paslēptos. Savukārt policisti, neesot pārliecināti, vai pusaudži tiešām iebēga transformatoru laukumā, devās prom.

Aptuveni pēc pusstundas, slapstoties pa transformatoru laukumu, jaunieši saņēma strāvas triecienu. Traore un Benna gāja bojā, bet Altuns guva nopietnus apdegumus.

Vēlāk, kad viņus atrada, noskaidroja notikušā apstākļus, kā arī to, ka viņi nav bijuši vainīgi pie zādzības, kuras dēļ sākusies policijas pakaļdzīšanās, informācija par to ātri izplatījās. Jau tajā pašā vakarā Klišīsubuā priekšpilsētu ieņēma liesmas, bet drīzā laikā nemieri sekoja arī citos Francijas reģionos.

Nemieru laikā saniknoti jaunieši aizdedzināja vismaz 10 000 automobiļu un izdemolēja 230 sabiedriskās ēkas aptuveni 300 Francijas pilsētās. Sadursmēs tika ievainoti aptuveni 200 drošības darbinieku, un policija nemieru laikā arestēja ap 5000 cilvēku.

Pēc desmit gadiem šie nemieri ir kļuvuši par sociālās un ekonomiskās izolācijas simbolu Francijas nabadzīgo priekšpilsētu iedzīvotājiem, raksta "Vice".

Medijs norāda, ka Francijas iekšlietu ministrs Nikolā Sarkozī tolaik tika asi kritizēts par viņa pretrunīgo pieeju un vienpusību šīs krīzes laikā. Tikai divas dienas pirms traģēdijas Sarkozī bija apmeklējis kādu mājokļu projektu Parīzes ziemeļrietumu priekšpilsētā Aržantejā, kur viņš vietējos jauniešus nosauca par "padibenēm" un iedzīvotājiem solīja "atbrīvoties no viņiem".

Tagad, 10 gadus pēc notikušā, mērs Olivjē Kleins "Vice" stāsta, ka "sabiedrībā pastāvēja neizmērojams pārdzīvojums un dusmas," skaidrojot, ka varas iestādēm tā arī "neizdevās atrast pareizos vārdus", lai situāciju uzlabotu.

Pēc nemieriem Klišīsubuā piedzīvoja vienu no ambiciozākajiem atjaunošanas plāniem valstī. Valdība atvēlēja 600 miljonus eiro infrastruktūras uzlabojumiem, to skaitā jauna policijas iecirkņa, divu skolu un 1000 mājokļu izbūvei. Savukārt jaunu tramvaja sliežu izbūvi, kas savienotu priekšpilsētu ar vilciena līniju paredzēts pabeigt pēc diviem gadiem

Tikmēr piepilsētas ikdiena un izolētība daudz nav mainījusies. Klišīsubuā ir 30 000 iedzīvotāju un tā atrodas tikai pāris jūdžu attālumā uz ziemeļiem no Parīzes. Par spīti galvaspilsētas tuvumam, dzīve šajā priekšpilsētā krasi atšķiras no dzīves Francijas finanšu centrā. Turklāt ceļojums līdz tai var aizņemt līdz pat pusotrai stundai, un ir nepieciešami trīs dažādi transporta veidi –piepilsētas vilciens, tramvajs un autobuss.

Aptaujā 2012. gadā noskaidrojās, ka puse Klišīsubuā iedzīvotāju ir jaunāki par 30 gadiem un 24,3% darbspējīgo iedzīvotāju ir bez darba. Saskaņā ar oficiāliem statistikas datiem 43% iedzīvotāju dzīvo zem nabadzības sliekšņa, kas ir ievērojami vairāk nekā vidēji valstī.

Pēc janvārī notikušās apšaudes "Charlie Hebdo" birojā premjerministrs Manuels Valls norādīja uz sociālajām problēmām, kas skar Franciju, sakot, ka kopš 2005. gada nekas daudz nav mainījies. Viņš arī nosodīja "ģeogrāfisku, sociālu un etnisku aparteīdu", kā arī sociālas ciešanas, kuras izpaužas kā diskriminācija, ja cilvēkam nav "pareizā" uzvārda, "pareizās" ādas krāsas vai arī, ja esi sieviete.

Par spīti Valla pasludinātajiem trīs gadu plānam dzīves kvalitātes uzlabošanai Francijas priekšpilsētās, "Vice" raksta, ka šogad piemiņas pasākumu laikā noskaņojums ir īpaši drūms. Maijā tiesa Francijas ziemeļrietumu pilsētā Rennā atcēla abiem policistiem izvirzītās apsūdzības par nespēju pildīt savu pienākumu un palīdzēt abiem pusaudžiem, kaut gan bija acīmredzams, ka viņu dzīvība bija briesmās, ieskrienot transformatoru laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!