Sestdien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā turpinājās ikgadējais ārpolitikas un drošības forums "Rīgas konference 2018". Vienā no diskusijām nozares eksperti debatēja par galvenajiem izaicinājumiem Baltijas jūras reģionā.

Viens no centrālajiem diskusijas tematiem bija Baltijas jūras reģiona drošība. NATO aizsardzības politikas un plānošanas nodaļas personāla virsnieks Kestutis Pauļauskas izteicās, ka būtisks jautājums, par kuru jādomā drošības un aizsardzības kontekstā, ir spēja ātri pārvietot bruņotos spēkus uz vietām, kurās ir nepieciešama to klātbūtne. Šīs spējas attīstīšanā liela nozīme ir arī infrastruktūrai.

Pauļauskas norādīja, ka Baltijas jūras reģionā ir svarīgi domāt arī par veidiem, kā pretoties uzbrukumiem informatīvajā un kibertelpā. Viņš arī piebilda, ka NATO ir nepieciešams skaidrāk definēt savu politiku attiecībā pret Krieviju.

Arī bijušais ASV armijas komandieris Eiropā - atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžess – uzsvēra nepieciešamību attīstīt infrastruktūru, lai spētu nodrošināt efektīvāku bruņoto spēku pārvietošanu. Hodžess norādīja, ka tiltu, lielceļu un dzelzceļa infrastruktūrai ir jābūt labā stāvoklī, jo tas ir būtiski militārajai mobilitātei. Hodžess piektdien "Rīgas Konferences 2018" ietvaros piedalījās diskusijā, kurā tika apspriesta NATO alianses nākotne.

Oslo miera izpētes institūta profesors Pāvels Bajevs norādīja, ka liela nozīme ir efektīvai atturēšanas politikai, kuru jākombinē ar aizsardzības politiku. Viņš piebilda, ka pie atturēšanas politikas un tās pilnveidošanas ir jāstrādā visu laiku – tā nekad nav pilnībā pabeigta.

Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Lukašēvica-Kalniņa izteicās, ka galvenie izaicinājumi Baltijas jūras reģionā joprojām ir saistīti ar drošības jautājumiem, tomēr tie pastāv arī citās nozarēs. Viņa norādīja, ka reģiona valstīm jāpievēršas arī izaicinājumiem vides nozarē un sociālekonomiskajos jautājumos.

Augsta līmeņa drošības un aizsardzības forumu "Rīgas konference" kopš 2006. gada organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju un Ārlietu ministriju. Konference šogad pulcēs gandrīz 800 dalībniekus no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!