Foto: AP/Scanpix

Simtiem brīvprātīgo un municipālo darbinieku sestdien nojauca pārpalikumus no simboliskās nometnes Kijevas centrā, kas bija epicentrs protestiem, kuru rezultātā tika gāzts bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Vienu brīdi protestētāji, kas joprojām atsakās pamest Neatkarības laukumu, pielaida uguni no riepām saslietajām barikādēm, un izcēlās arī nelielas sadursmes, taču pamatā atlikušo barikāžu un telšu aizvākšana noritēja mierīgi.

Simboliskās nometnes liktenis Ukrainā kļuvis par karstu debašu objektu.

Lai gan kopš Janukoviča gāšanas protestētāju nometne bija ievērojami sarukusi, varasiestādes norādīja, ka tā kļuvusi par sīkās noziedzības perēkli.

"Viņi diskreditē Maidanu, un tiem jāaizvācas, cik drīz vien iespējams," atzina viens no brīvprātīgajiem – 57 gadus vecais Sergijs Zakovinskis.

Kijevieši darba cimdos izveidoja ķēdes, lai no rokas rokā padotu barikāžu atliekas līdz atkritumu savākšanas automašīnām, kas tās aizveda uz izgāztuvi.

Kijevas mērs Vitālijs Kļičko, kas bija viens no protestu kustības līderiem, arī atradās laukumā un veda pārrunas ar atlikušajiem nometnes iemītniekiem.

"Mēs mēnešiem būvējām šīs barikādes, taču tagad ir laiks tās aizvākt," sarunā ar žurnālistiem norādīja Kļičko. "Mums jāvirzās uz priekšu un jāstrādā, lai mainītu mūsu valsti, un galvaspilsētai jābūt tīrai un drošai."

Tomēr daži no protestētājiem joprojām iebilst pret nometnes nojaukšanu, apgalvojot, ka Ukrainas jaunās varasiestādes meklē jebkuru iemeslu, lai atbrīvotos no ietekmīgā tautas varas simbola.

"Mums jāturpina kontrolēt tos, kas ir pie varas," uzstāja ar beisbola nūju bruņojies nometnes iemītnieks vārdā Mikola.

Foto: Nemieri Kijevā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!