Foto: Reuters/Scanpix

Aģentūra "Associated Press" (AP) publicējusi audio ierakstu, kurā dzirdams, kā izklausījušies akustiskie uzbrukumi ASV vēstniecības darbiniekiem Kubā.

Ierakstā dzirdamas augstas frekvences skaņas, kas atgādina siseņu sisināšanu vai nagu vilkšanu pa tāfeli, skaņas raksturo AP. Ieraksta atbilstību Kubā dzirdētajam apliecina akustisko uzbrukumu pārcietušie diplomāti.

Eksperti norāda, ka īslaicīga ieraksta klausīšanās normālā skaņas līmenī un uz parastām iekārtām nevar nodarīt kaitējumu cilvēkam. Tikmēr joprojām nav zināms, kāda ierīce lielā skaļumā izplatījusi skaņas Kubā.

Ieraksti nosūtīti izpētei uz ASV. Rūpīgāka audio analīze liecina, ka tajā dzirdamas vairāk nekā 20 dažādas frekvences un skaņu ģenerē dažāda garuma impulsi – no divām sekundēm līdz vairākām minūtēm.

ASV Valsts departaments iepriekš paziņoja, ka amerikāņu diplomāti Kubā vairākas reizes bijuši pakļauti mistiskiem "akustiskajiem uzbrukumiem". To rezultātā vēstniecības personālam radušās veselības problēmas – reiboņi, dzirdes problēmas un citi simptomi.

Dažiem bijusi nepieciešama pat medicīniskā palīdzība. Pavisam uzbrukumos, kas sākušies pērn un turpinoties ik pa laikam (pēdējais no tiem augustā), cietuši 22 cilvēki, norādīja Valsts departaments. Tiesa, pagaidām nav izdevies noskaidrot, vai darbinieku veselības problēmām ir tieša saistība ar skaņām, atzīmē AP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!