Foto: AP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans svētdien Stambulā ticies ar Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu. Sīkāka informācija par šīm sarunām netiek sniegta, bet tās notiek laikā, kad pie Sīrijas robežas pastiprinās spriedze starp Turcijas karaspēku un kurdu kaujiniekiem.

Lai gan Turcijas un Krievijas nostāja pret Sīrijas konfliktu ir krasi atšķirīga, jo Ankara vēlas prezidenta Bašara al Asada gāšanu, bet Maskava ir viņa galvenā sabiedrotā, tomēr kopš pagājušā gada abu valstu sadarbība uzlabojusies un tās kopīgi rīkojušas Sīrijas miera sarunas Kazahstānas galvaspilsētā Astanā.

Pēdējo dienu laikā pāri robežai vairākkārt izraisījusies apšaudīšanās starp Turcijas armiju un Sīrijas kurdu grupējumu "Tautas aizsardzības vienības" (YPG), tādēļ izskanējuši pieņēmumi, ka Ankara varētu plānot uzbrukumu šim grupējumam Afrinā.

Ankara dēvē YPG par teroristisku grupējumu un par Turcijā aizliegtā grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) Sīrijas atzaru. Tikmēr Vašingtona uzskata kurdu kaujiniekus par efektīvākajiem spēkiem cīņā pret teroristu grupējumu "Daesh" un piegādā viņiem ieročus.

Pagājušā gada augustā Turcija sāka pārrobežu operāciju "Eifratas vairogs", lai padzītu no pierobežas zonas Sīrijas ziemeļos džihādistus un apturētu kurdu kaujinieku virzīšanos uz priekšu. Operācija tika pabeigta martā, tomēr Erdogans nav izslēdzis iespēju vajadzības gadījumā to atkārtot.

Laikraksts "Sabah" svētdien vēstīja, ka operācijā pret YPG gatavi iesaistīties Ankarai labvēlīgie Sīrijas nemiernieki, savukārt Krievija varētu "gādāt par drošību gaisā".

Vaicāts par iespējamu operāciju pie YPG kontrolētā Afrinas anklāva, Erdogana pārstāvis Ibrahims Kalins sestdien atbildēja: "Mēs darīsim visu, lai aizsargātu savas robežas un nacionālo drošību.". Pēc viņa teiktā, Turcija atvairīs "jebkādu apdraudējumu" no Sīrijas puses, vai nu tas būtu saistīts ar "Daesh", PKK vai YPG.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!