Foto: AP/Scanpix

Piektdien Kaļiņingradas apgabalā notiek Krievijas prezidenta padomnieka Valentīna Surkova un ASV valsts sekretāra palīdzes Viktorijas Ņūlendas sarunas par Minskas vienošanās izpildes gaitu, paziņojis ASV Valsts departamenta preses sekretārs Džons Kērbijs.

Pēc viņa teiktā, Surkova un Ņūlendas tikšanās organizētas sarunu "attīstīšanai", kuras 15. decembrī notika Maskavā starp ASV valsts sekretāru Džonu Keriju un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Surkovs un Ņūlenda tiekas, "lai apspriestu situāciju Ukrainas austrumos un nepieciešamību pilnībā izpildīt Minskas vienošanās", sacīja Kērbijs.

Viņu konsultācijas ir "daļa no mūsu centieniem, lai strādātu ar Krieviju, lai garantētu pilnīgu Minskas līgumu izpildi ciešā koordinācijā ar citām "Normandijas formāta" valstīm - Ukrainu, Vāciju un Franciju", norādīja Kērbijs.

Surkovs tiek uzskatīts par galveno Kremļa Ukrainas politikas kuratoru.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!