Foto: Caters News/Scanpix/LETA
21. gadsimtā tehnoloģijas ir sasniegušas tādu progresa līmeni, ka katrā kabatas tālrunī ir kamera un GPS uztvērējs, un nevienu vairs nespēj izbrīnīt miniatūras kameras, kas paslēptas pulkstenī, brillēs vai pildspalvā. Taču šādi spiegu rīki pastāvēja arī pirms ciparu tehnoloģiju ienākšanas masveida ražošanā.

Piemērs tam ir PSRS Valsts Drošības komitejas (VDK) spiegu fotokamera, kas iemontēta gredzenā. Tāds unikāls Aukstā kara laika spiegu atribūts tiek tirgots interneta izsoļu namā "ebay".

Foto: Caters News/Scanpix/LETA

Ja mūsdienās par šādu rīku neviens nebrīnītos, tad jāatceras, ka šajā gredzenā izmantotas analogās tehnoloģijas – gredzenā jāatrod vieta 8 milimetru filmai, pārtīšanas mehānismam, slēdzim ar maināmiem ātrumiem, regulējamai diafragmai un objektīvam.

Kā apgalvo tirgotājs Kanādā, šis ir viens no tikai diviem eksistējošiem šādiem gredzeniem, turklāt tas izgatavots no īsta zelta, nevis tikai apzeltīts. Gredzens sver 44 gramus.

Foto: Caters News/Scanpix/LETA

Kā unikālā spiegu kamera nonākusi privātā kolekcijā, nav paskaidrots. Zināms vien, ka jau 1991. gadā tā pārdota izsolē un nonākusi kāda kolekcionāra īpašumā, bet toreizējam pārdevējam spiegu rīks piederējis no septiņdesmito gadu sākuma.

Fotokamera gredzens interneta izsoļu vietnē tiek piedāvāta jau vairākus mēnešus. 14. jūnijā sludinājums apskatāms joprojām un norādītā cena ir 25 000 Kanādas dolāru (16 464 eiro). Pasūtīt pa pastu preci gan nevarēs - augstās vērtības dēļ tā jābrauc saņemt uz vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!