Foto: Reuters/Scanpix

Austrālijas armija gatava pievienoties policijas vienībām Ukrainas austrumos notriektās Mlaizijas lidmašīnas katastrofas vietā, piektdien paziņojis Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots, uzsverot misijas humāno mērķi.

Ebots ļoti kritiski izteicies par notikumiem Ukrainas austrumos prokrievisko teroristu notriektās lidmašīnas katastrofas vietā.

Apmēram 90 Austrālijas policisti jau izvietoti Eiropā, lai piedalītos plānotajā starptautiskajā misijā notikuma vietas nodrošināšanai un bojāgājušo mirstīgo atlieku atgūšanai.

Piektdien uz Ukrainu dosies vēl simts policistu, lai piedalītos misijā un "paveiktu to, kas pienākas sērojošajām ģimenēm", teica Ebots, piebilstot, ka Austrālija un Ukraina jau tuvākajā laikā vienosies par Austrālijas policistu izvietošanu Ukrainā.

Vairums policistu nebūs bruņoti, taču daži varētu būt arī apbruņoti, norādīja premjers, piebilstot, ka uz Ukrainu tiks nosūtītas arī dažas Austrālijas Aizsardzības spēku militārpersonas. Konkrētu karavīru skaitu Ebots gan neatklāja.

Ebota kanceleja vēlāk apstiprināja karavīru sūtīšanu uz Ukrainu.

Lielākā daļa no katastrofā bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi, tomēr lidmašīnā bija arī 28 austrālieši.

"Šīs humānās misijas mērķis ir skaidrs un vienkāršs - atvest viņus [bojāgājušos] mājās," paskaidroja Ebots, norādot, ka notikuma vietas nodrošināšana ir svarīgāka nekā jebkad iepriekš, jo vēl nav atgūtas visu upuru mirstīgās atliekas.

Premjers uzsvēra, ka Austrālijas misijai Ukrainā nevajadzētu turpināties ilgāk kā dažas nedēļas.

Premjerministrs arī informēja, ka kopš lidmašīnas notriekšanas pagājušajā nedēļā divas reizes runājis ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Prezidents Putins bija pilns līdzjūtības par notikušo ar 37 Austrālijas ģimenēm, kā jau gaidāms no jebkura cilvēka. Viņš arī publiski un privāti atbalstījis notikuma vietas nodrošināšanu, lai būtu iespējams veikt pilnīgu un objektīvu izmeklēšanu," norādīja Ebots.\

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!