Foto: AFP/Scanpix
Austrālijas amatpersonas piektdien atteicās apstiprināt vai noliegt apgalvojumus, ka varas iestādes samaksājušas cilvēku kontrabandā iesaistīta kuģa apkalpei 27 000 eiro, lai tas aizvestu 65 patvēruma meklētājus atpakaļ uz Indonēziju, bet uzstāja, ka nekādi likumi nav tikuši pārkāpti.

Amatpersonas atteicās apstiprināt vai noliegt šos apgalvojumus pēc cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" (AI) paziņojuma, ka liecības par šādiem maksājumiem vairs nevar ignorēt. Austrālija sastopas ar augošu spiedienu tās imigrācijas politikas dēļ, kura ir smagi kritizēta.

Migrantu kuģa kapteinis jūnijā paziņoja, ka Austrālijas iestādes samaksājušas viņam un pārējiem apkalpes locekļiem vairāk nekā 27 000 eiro, lai viņi atgrieztos Indonēzijā un vairs nedarbotos cilvēku kontrabandā.

Austrālijas parlamenta augšpalāta Senāts, izskatot šos apgalvojumus, piektdien apstrīdēja, ka ticis veikts maksājums saistībā ar to, ka kuģis ar 65 patvēruma meklētājiem un sešiem apkalpes locekļiem ieradās Indonēzijai piederošajā Rotes salā.

"Tā kā tas attiecas uz operatīvo pasākumu kodolu (..) es nevaru atbildēt uz šo jautājumu," paziņoja Austrālijas Robežsardzes spēku operatīvais komandieris ģenerālmajors Endrū Botrels.

"Mēs to nedz apstiprinām, nedz noliedzam," piebilda Imigrācijas un robežas aizsardzības departamenta sekretārs Maikls Pezulo. Viņš sacīja, ka Austrālijas varas iestāžu darbības bija likumīgas.

Austrālijas imigrācijas politika, saskaņā ar kuru patvēruma meklētāju kuģi tiek sūtīti atpakaļ un patvēruma meklētājiem tiek liegta izmitināšana Austrālijā pat tad, ja viņi tiek atzīti par bēgļiem, ir stingri kritizēta.

Austrālijas konservatīvā valdība tomēr uzstāj, ka ar šo politiku ir apturēts patvēruma meklētāju pieplūdums un viņu riskēšana ar dzīvību nedrošos jūras braucienos. Vairāk nekā gadu Austrālijā nav veiksmīgi ieradies neviens patvēruma meklētāju kuģis.

Kuģis, kura apkalpei esot samaksāts, tika pārtverts 2015. gada maijā. Ir ziņots, ka tas bija devies uz Jaunzēlandi un vedis patvēruma meklētājus, kas lielākoties bijuši Šrilankas pilsoņi.

AI paziņoja, ka liecības par minētā maksājuma veikšanu esot pārliecinošas un rada jautājumus, vai līdzīgi maksājumi nav bijuši arī citos gadījumos. "Šādi maksājumi no Austrālijas amatpersonām būtu līdzvērtīgi transnacionālam noziegumam," ceturtdien sacīja AI preses sekretārs Greiems Toms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!