Foto: Reuters/Scanpix

Austrālijā kā terorisma incidents tiek izmeklēta ķīlnieces sagrābšana un apšaude Melburnā, otrdien paziņojusi policija, reaģējot uz to, ka par šo incidentu atbildību uzņēmies teroristu grupējums "Daesh".

Kāds somāliešu izcelsmes vīrietis daudzdzīvokļu mājā Melburnā pirmdien bija sagrābis ķīlnieci un iesaistījās apšaudē ar policiju, ievainojot trīs policistus. Policija noziedznieku apšaudē nošāva.

Policija sākotnēji reaģēja uz ziņām par sprādzienu kādā ēkā vienā no Melburnas priekšpilsētām, tomēr izrādījās, ka tie bijuši šāvieni.

Ēkas vestibilā policija atrada kādu nogalinātu vīrieti. Vēlāk izrādījās, ka mirušais strādājis šajā Braitonas priekšpilsētas daudzdzīvokļu namā un pirms ķīlnieces sagrābšanas uzbrucējs viņu noslepkavojis.

Pēc notikušā "Daesh" propagandas atzars "Amaq" paziņoja, ka atbildību par šo noziegumu uzņemas šis islāmistu grupējums.

"Mēs to izmeklējam kā terorisma incidentu," pavēstīja Viktorijas štata policijas galvenais komisārs Grehems Eštons, piebilstot, ka vēl nav zināms, vai notikušais ticis iepriekš plānots.

Viņš arī norādīja, ka šobrīd nekas neliecinot par citu personu līdzdalību šajā noziegumā.

Arī pats 29 vecais ķīlnieku sagrābējs Jakubs Kajre pārrunu laikā ar policiju esot pieminējis teroristu grupējumus "Daesh" un "Al Qaeda", atklāja policija.

Vēlāk kļuva zināms, ka slepkava iepriekš ticis tiesāts par uzbrukuma plānošanu armijas bāzei Sidnejā.

Kajre bija viens no diviem apsūdzētajiem kādā no teroristu prāvām, ko 2010.gadā zvērinātie attaisnoja, lai gan trīs citi apsūdzētie šajā lietā tika notiesāti par sazvērestību nolūkā sarīkot Sidnejā teroraktu.

Taču vēlāk Kajre, kuram Austrālijā piešķirts politiskais patvērums, ticis notiesāts par ļaunprātīgu dedzināšanu un citiem ar terorismu nesaistītiem vardarbīgiem noziegumiem.

Pagājušā gada novembrī viņš tika nosacīti priekšlaicīgi atbrīvots no cietuma.

Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls otrdien paudis neizpratni, kāpēc noziedznieks ar "garu vardarbības vēsturi" ticis priekšlaicīgi atbrīvots no cietuma.

"Ir pārāk daudz gadījumu, kad nosacīti atbrīvotie pastrādā šāda veida vardarbīgus noziegumus," norādīja Tērnbuls, piebilstot, ka pieprasījis paskaidrojumus šajā lietā Viktorijas štata premjeram Denam Endrūsam.
Savukārt Endrūss paziņojis, ka Kajre esot izpildījis visus priekšlaicīgās atbrīvošanas nosacījumus.

Austrālijas amatpersonas norāda, ka kopš terorisma draudu līmeņa paaugstināšanas 2014. gada septembrī ir novērsti 12 terorakti, bet 61 cilvēkam izvirzītas apsūdzības. Četri terorakti šajā laikā tomēr ir notikuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!