Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls ceturtdien aizliedza valdības ministriem iesaistīties seksuālās attiecībās ar saviem darbiniekiem.

Aizliegums tika noteikts apstākļos, kad vicepremjers Bārnabijs Džoiss (attēlā) cīnās par politisku izdzīvošanu pēc ziņām, ka viņa bijusī preses sekretāre un tagadējā mīļākā Vikija Kempiona gaida bērnu no viņa.

Tērnbuls apsūdzēja Džoisu, ka viņš izdarījis "šokējošu spriešanas kļūdu", iesaistoties dienesta romānā, kas kaitējis Džoisa atsvešinātajai sievai, viņa četriem bērniem un viņa jaunajai partnerei, kuras bērna piedzimšana gaidāma aprīlī.

"Ministri neatkarīgi no tā, vai ir precējušies vai nav, nedrīkst iesaistīties seksuālās attiecībās ar savu personālu," Tērnbuls sacīja reportieriem, paziņojot par jauno noteikumu, kas viņa ministru kabinetam tagad būs jāievēro.

Kopš pagājušonedēļ nāca klajā ziņas par gaidāmajām dzemdībām, Tērnbuls ir atbalstījis Džoisu un atteicies komentēt viņa personīgos apstākļus, respektējot Džoisa sievu, ar kuru viņš bijis laulībā 24 gadus, un viņu bērnus.

Tērnbuls pagājušonedēļ bija noliedzis iespēju, ka Austrālija varētu sekot ASV Pārstāvju palātas piemēram un aizliegt parlamentāriešiem seksu ar savu personālu, sacīdams, ka parlamentāriešiem ir tiesības uz privāto dzīvi.

Opozīcijai jautājot, vai Džoiss pārkāpis valdības noteiktās ministru rīcības vadlīnijas, Tērnbuls ceturtdien paziņoja, ka Džoiss nepildīs premjera pienākumus, kad Tērnbuls nākamnedēļ apmeklēs ASV.

Premjera prombūtnes laikā valdību vadīs Senāta spīkers Matiass Kormens, jo Džoiss ir paņēmis atvaļinājumu uz vienu nedēļu, sacīja Tērnbuls.

Senāts ceturtdien pieņēma aicinājumu Džoisam atkāpties no amata, bet šim balsojumam ir tikai simboliska ietekme. Pārstāvju palāta pirms tam noraidīja ierosinājumu atcelt Džoisu no amata.

Džoiss ir paziņojis, ka viņa laulības izjukšana un pašreizējās attiecības ar Kempionu ir privāta lieta. Ir tomēr radušies jautājumi par to, ka Kempiona pēc aiziešanas no Džoisa biroja ir strādājusi divās valdības darbavietās, un par bagātam politiskam ziedotājam piederošu dzīvokli, kur Džoiss un Kempiona tagad dzīvo, nemaksājot īri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!