Foto: AP/Scanpix

Austrija ir gatava Ukrainai atdot līdzekļus, ko no valsts nelegāli izvedušas bijušās amatpersonas, atsaucoties uz Austrijas ārlietu ministru Sebastianu Kurcu, vēsta aģentūra UNIAN.

Austrija ir dziļi noraizējusies par notikumiem Krimā, bet Krievija ar savu rīcību pārkāpj starptautiskās tiesības, norādīja Kurcs.

"Austrija bija pirmā Eiropas Savienības (ES) valsts, kas nolēma iesaldēt [Ukrainas amatpersonu] kontus un tagad mēs kopā strādāsim pie tā, lai atdotu Ukrainai nelikumīgi izvestos līdzekļus," uzsvēra ministrs.

Ministrs arī atzīmēja, ka ES ieviesīs sankcijas, ja Krievija neatrisinās situāciju no savas puses. Savukārt Austrija, kas pašlaik prezidē Eiropas Padomē, grib sniegt Ukrainai atbalstu, piebilda Kurcs.

Vēstīts, ka no pagājušā gada novembra beigām Kijevas neatkarības laukumā pulcējās iedzīvotāji, kas nebija apmierināti ar prezidenta Viktora Janukoviča vēlmi pēdējā brīdī Eiropas Savienības (ES) - Austrumu partnerības samitā Viļņā neparakstīt līgumu par ciešāku sadarbību ar ES, tā vietā izvēloties tuvākas attiecības ar Maskavu.

Varas iestāžu mēģinājumi miermīlīgos protestus ar spēku izdzenāt radīja spēcīgu pret Janukoviča valdību vērstu noskaņojumu, protesti izplatījās arī citur valstī. Nemieri kulmināciju sasniedza februāra vidū, kad izcēlās asiņainas demonstrantu un drošībnieku sadursmes. Bojā gāja vairāk nekā 90 cilvēku. Daudzu neapbruņotu protestētāju nāvē vainojami snaiperi.

Pēc šiem notikumiem Janukovičs aizbēga uz Krieviju. Aizbēgušas ir arī citas augsta ranga Janukoviča varas amatpersonas. Savukārt jaunais premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks paziņoja, ka valsts kase ir izlaupīta.

Savukāt Krimas pussala no februāra beigām nonākusi faktiskā Krievijas spēku kontrolē. Kaimiņvalsts karavīri bez uzšuvēm uz formastērpiem ir ieņēmuši vai ielenkuši Ukrainas armijas bāzes reģionā.









Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!