Foto: AFP/Scanpix
Atkārtotas prezidenta vēlēšanas Austrijā, kur iepriekšējā balsojuma rezultātus Konstitucionālā tiesa pārkāpumu dēļ anulēja, notiks 2. oktobrī, otrdien paziņoja valdība.

"Mēs šodien esam pieņēmuši lēmumu rīkot prezidenta vēlēšanas 2.oktobrī. Kā jūs varat iztēloties, tas bija samērā viegls lēmums," žurnālistiem pēc kabineta sēdes sacīja kanclers Kristiāns Kerns.

Pirms valdības sēdes šo datumu jau bija piedāvājis iekšlietu ministrs Volfgangs Sobotka. Vēlēšanu datums vēl ir oficiāli jāapstiprina parlamentam.

Konstitucionālā tiesa, piektdien pieņemot lēmumu lietā par pārkāpumiem balsu skaitīšanas gaitā, nosprieda, ka Austrijas prezidenta vēlēšanas jārīko atkārtoti.

Vēlēšanās atkal startēs bijušais "zaļo" partijas līderis Aleksandrs van der Bellens un galēji labējās Brīvības partijas (FPÖ) kandidāts Norberts Hofers.

Sobotka un ārlietu ministrs Sebastiāns Kurcs vēlas, lai vēlēšanu iecirkņos, kuros notikuši pārkāpumi, tiktu izvietoti Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, vēsta Vācijas žurnāls "Spiegel".

FPÖ Konstitucionālajā tiesā bija apstrīdējusi iznākumu prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, kurā atbilstoši oficiālajiem rezultātiem ar 0,6 procentpunktu pārsvaru kā neatkarīgais kandidāts startējušais van der Bellens sakāva FPÖ Hoferu.

FPÖ bija ieguvusi liecības, ka no Austrijas 117 vēlēšanu apgabaliem 94 balsu skaitīšanas gaitā notikuši pārkāpumi - pārāk agri vai bez pienācīgas uzraudzības notikusi biļetenu apstrāde un balsu skaitīšana. Partija lūdza vēlēšanu otro kārtu rīkot atkārtoti.

Lai liktu sarīkot jaunas vēlēšanas, tiesai nebija jāpierāda, ka ir notikusi vēlēšanu falsifikācija, bet gan tikai jākonstatē, ka ir bijis potenciāls rezultātu izkropļošanai un ka aizdomīgo balsu skaits ir pietiekami liels, lai tas mainītu gala rezultātu.

Kā ziņots, 22.maijā notikušajās vēlēšanās uzvarēja van der Bellens, par kuru balsoja 50,3% austriešu, kamēr Hoferu atbalstīja 49,7% vēlētāju.

Sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti, kas tika iegūti pēc balsošanas biļetenu saskaitīšanas vēlēšanu iecirkņos, 22.maija vakarā liecināja, ka Hofers ir vadībā ar 3,8 procentpunktus lielu pārsvaru, taču situāciju mainīja pa pastu nobalsojušie, kas šogad sasniedza rekordlielu skaitu - 700 000.

Jau tūlīt pēc vēlēšanām FPÖ politiķi un partijas atbalstītāji sāka runāt par pieļautajiem pārkāpumiem, tostarp par pāragru pa pastu saņemto biļetenu aplokšņu atvēršanu.

FPÖ līderis Heincs Kristiāns Štrahe 8.jūnijā iesniedza Konstitucionālajā tiesā oficiālu prasību, apstrīdot vēlēšanu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!