Foto: Reuters/Scanpix
Svētdien, 1. oktobrī, Austrijā stājusies spēkā norma, kas aizliedz publiskās vietās nēsāt seju aizsedzošus apģērbus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Iepriekš Austrijas valdība skaidroja, ka norma, kas aizliedz publiskās vietās aizsegt seju no matu līnijas līdz zodam, sargās austriešu vērtības.

Pamatā likums, kuru maijā pieņēma Austrijas parlaments, attiecas uz musulmaņu sieviešu tradicionālajiem sejas plīvuriem. Personām, kas šo aizliegumu pārkāps, draudēs līdz 150 eiro liela sodanauda.

Musulmaņu grupas Austrijā jau iepriekš nosodīja šo normu, norādot, ka tā attieksies vien mazu daļu sabiedrības. Aptuveni 150 sieviešu Austrijā nēsā burku.

Likuma norma aizliedz publiskās vietās nēsāt tādus musulmaniešu tradicionālos apģērbus kā nikābu un burku, tāpat līdz ar likumu liegts vilkt medicīnas un maskas un klauna grimu.

Ziņots, ka septembra sākumā arī Latvijā Saeimas komisijai vērtēšanai nodots Sejas aizsegšanas ierobežojuma likumprojekts, kas nosaka ierobežojumus Latvijā publiskās vietās nēsāt seju aizsedzošus apģērbus.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, likuma mērķis ir nodrošināt vienotas un harmoniskas sabiedrības pastāvēšanu, atvērtu savstarpējo sabiedrības locekļu saziņu un kopā dzīvošanu. Tajā ir paredzēti izņēmumi, kad sejas aizsegšana nepieciešama normatīvajos aktos noteikto prasību izpildei, piemēram, ķivere pārvietojoties ar motociklu, profesionālo pienākumu izpildei, sporta nodarbību un pasākumu dalībniekiem, mākslas pasākumu dalībniekiem, valsts vai tautas svētku un kultūras pasākumu dalībniekiem, laika apstākļu dēļ un veselības stāvokļa dēļ.

Tāpat šie aizliegumi neattieksies uz dievnamiem, lūgšanu telpām un citām telpām, kurās notiek reliģiska darbība, tādējādi ļaujot cilvēkiem praktizēt savu reliģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!