Foto: Reuters/Scanpix

Abi Austrijas prezidenta vēlēšanu kandidāti ceturtdienas vakarā piedalījās pēdējās televīzijas debatēs pirms svētdien paredzētajām vēlēšanām un šo debašu gaitā pauda domstarpības par Eiropas Savienības (ES) nākotni.

Austrijas vēlētājiem prezidenta vēlēšanās būs jāizšķiras starp labēji populistiskās Austrijas Brīvības partijas (FPOe) kandidātu Norbertu Hoferu un kreisās partijas "Zaļie – Zaļā alternatīva" kandidātu Aleksandru van der Bellenu.

Hofers debatēs izteica pieņēmumu, ka van der Bellens ir bijušais padomju spiegs un komunists, un vairākkārt apsūdzēja viņu melos.

Van der Bellens apgalvoja, ka Hofers cenšas panākt Austrijas aiziešanu no ES, norādot uz Hofera plānu rīkot referendumu par dalību ES gadījumā, ja šajā blokā tiktu uzņemta Turcija vai šis bloks kļūtu pārāk centralizēts.

Van der Bellens sacīja, ka ES ir veiksmīgs projekts, kas garantējis mieru un radījis darbavietas, un "mēs nedrīkstam to apdraudēt".

Hofers uzstāja, ka viņa partija cenšas reformēt, nevis sagraut ES. "Es nezinu, kāpēc jūs tā baidāties no tiešas demokrātijas," teica Hofers.

Brīvības partiju daudzi uzskata par daļu no aizvien populārākās antiestablišmenta populisma kustības Eiropā. Šajā kustībā ir arī Francijas partija "Nacionālā fronte" (FN) un Vācijas partija "Alternatīva Vācijai" (AfD).

Lai gan Austrijas prezidentam ir maz politisko pilnvaru un viņš nevar lemt par ārpolitiku, Hofera uzvara būtu simbolisks stimuls populistiem citās ES valstīs.

Vēlētāju aptaujas liecina, ka abiem kandidātiem ir līdzīgas izredzes uzvarēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!