Analizējot Ēģiptes Sīnāja pussalā avarējušās Krievijas lidmašīnas "Airbus A-321" "melno kastu" datus, eksperti nav ieguvuši informāciju, ka piloti būtu runājuši par kādām tehniskās problēmām, atsaucoties uz kādu informētu avotu, vēsta laikraksts "The Wall Street Yournal".

Provizoriskie datu analīzes rezultāti liecina, ka pilotiem nebija nekāda iepriekšēja brīdinājuma par gaidāmo katastrofu, kurā gāja bojā visi 224 uz lidaparāta klāja esošie cilvēki.

Starptautiskā izmeklētāju komisija "melno kastu" informāciju sāka lejupielādēt otrdien. Standarta procedūra paredz vispirms izpētīt pilota kabīnes ierakstītāja datus, tad ķerties pie otras "melnās kastes" – lidojuma datu reģistratora, skaidro laikraksts.

Pilota kabīnes balss ierakstītāja informācijas provizoriskā analīze ir pretrunā iepriekš medijos izskanējušām ziņām, ka piloti sapratuši, ka ir iestājusies ārkārtas situācija, un centušies tikt galā ar lidaparāta ātruma un augstuma samazināšanos, informē "The Wall Street Journal".

Tieši pretēji, komandai bijis ļoti maz, vai vispār nav bijis laika reaģēt, atklājis ar izmeklēšanu saistītais avots.

Tālāka pilotu kabīnes balsu ierakstītāja datu analīze, ņemot vērā arī fona trokšņus, varētu sniegt vairāk pavedienu par to, kas vainojams lidmašīnas nokrišanā, Bet šis process varētu ilgt vismaz vairākas dienas, vai pat nedēļas, paskaidro medijs.

Krievijas ziņu aģentūra "Interfax", atsaucoties uz informētu avotu Kairā, otrdien ziņoja, ka ierakstītājā īsi pirms lidaparāta pazušanas no radariem dzirdama kāda netipiska skaņa. Tikmēr Ēģiptes Civilās aviācijas ministrija paziņoja tikai to, ka "melnās kastes" pēc katastrofas ir labā stāvoklī.

Jau vēstīts, ka Krievijas speciālisti uzskata, ka lidmašīnas nogāšanos izraisīja salona sprādzienveida dehermetizācija, kā iemesls vēl ir jānoskaidro. Pēc viņu teiktā, uz to norāda atlūzu nogāšanās vairāk nekā 30 kvadrātkilometru platībā. Turklāt par to, ka lidmašīnā noticis kaut kas negaidīts, liecina fakts, ka apkalpe nav raidījusi nelaimes signālu.

Tikmēr Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi un citas amatpersonas ir noraidījušas, ka lidmašīnu notriecis teroristu grupējums "Islāma valsts", kurš neilgi pēc katastrofas uzņēmās atbildību par notikušo.

Lidsabiedrības "Kogalimavia" laineris "Airbus A-321" avarēja sestdien ceļā no Ēģiptes Šarm eš Šeihas kūrortpilsētas uz Sanktpēterburgu. Dzīvību zaudēja visi 224 cilvēki, kas atradās lidmašīnā.

Dienu pirms tam lidmašīnas operatorkompānija noraidīja iespēju, ka lidaparāta avārijas iemesli varētu būt tehniskas problēmas.

Aviokatastrofu debesīs virs Ēģiptes Sīnāja pussalas varēja izraisīt neliela bumba, turbīnas izjukšana vai arī noguruma plaisas, atsaucoties uz Krievijas ekspertu vērtējumu, svētdien ziņoja laikraksts "Kommersant".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!