Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānija varētu arī nekad nesākt procesu, lai izstātos no Eiropas Savienības (ES), neskatoties uz 23.jūnijā notikušā referenduma rezultātiem, svētdien pavēstīja ES diplomāti, kas vēlējās palikt anonīmi.

"Mans personīgais uzskats ir tāds, ka viņi nekad nepaziņos" ES par savu nodomu izstāties, uzsvēra augsta ranga ES diplomāts.

Valstij, kas vēlas izstāties no ES ir oficiāli jāpaziņo tas Eiropadomei atbilstoši Lisabonas līguma 50. pantam, kas aizsāk divu gadu sarunu periodu.

"Mēs vēlamies, lai Londona tagad sāk 50 panta [procesu], lai nodrošinātu skaidrību. Ņemot vērā, ka mēs nevaram viņus piespiest, es prognozēju, ka viņi nesteigsies," piebilda diplomāts.

"Es neizslēgtu, tas ir mans personīgais uzskats, ka viņi to var arī nekad nedarīt," atzina diplomāts, nekonkretizējot apstākļus, kādos tas varētu notikt.

Cits ES diplomāts norādīja, ka diez vai Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons aizsāks izstāšanās procesu otrdien paredzētajā ES samitā.

Pārējās ES dalībvalstis uzskata, ka Lielbritānijas oficiālajam paziņojumam par izstāšanos jānotiek, vēlākais, līdz Ziemassvētkiem.

"Pirms paziņojuma ar Lielbritāniju nevar notikt nekāda veida sarunas," skaidroja diplomāts.

ES samits notiks otrdien un trešdien Briselē. Paredzēts, ka otrdien darba vakariņās Kamerons informēs pārējo dalībvalstu vadītājus par situāciju, bet trešdien pārējo 27 valstu līderi tiksies bez Lielbritānijas premjera, lai izstrādātu savu nostāju.

Jau ziņots, ka ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā 51,9% dalībnieku nobalsojuši par valsts izstāšanos no ES, bet 48,1% - par palikšanu blokā. Piektdien Kamerons paziņoja, ka līdz viņa vadītās Konservatīvo partijas konferencei oktobrī atstās valdības vadītāja un partijas līdera amatus, un līdz tam laikam ir jāatrod jauns līderis, kurš vadīs izstāšanās sarunas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!