Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama savā ikgadējā uzrunā otrdienas vakarā paziņos, ka nākamgad no Afganistānas tiks izvesti 34 tūkstoši ASV karavīru, plašsaziņas līdzekļiem atklāja avots, kas vēlējās palikt anonīms.

Pašlaik Afganistānā atrodas 66 tūkstoši ASV karavīru, un 34 tūkstošus karavīru varētu izvest apmēram ap šo laiku nākamgad, kad Obama teiks savu nākamo ikgadējo uzrunu.

Pagaidām nav zināms, cik strauji notiks ASV karavīru izvešana un kā tas ietekmēs kopējo NATO spēku karavīru skaitu Afganistānā, kam īpaši pavasarī ir gaidāmas spraigas cīņas ar islāmistu kaujinieku grupējuma "Taleban" nemierniekiem.

Avots piebilda, ka ASV valdībā notiek diskusijas par to, cik karavīriem ir jāpaliek apmācīt vietējos drošības spēkus Afganistānā pēc 2014.gada beigām, kad plānots pabeigt starptautisko spēku misiju šajā valstī.

Pagājušajā mēnesī ASV amatpersonas ierosināja, ka ir teorētiski iespējams, ka Vašingtona Afganistānā pēc 2014.gada beigām neatstāj nevienu karavīru, lai gan daži analītiķi uzstāj, ka tā bijusi vien sarunu taktika pirms Obamas tikšanās Vašingtonā ar Afganistānas prezidentu Hamidu Karzaju.

Obama par savas prezidentūras prioritāti ir noteicis karu Irākā un Afganistānā izbeigšanu, uzsverot, ka vairāk nekā desmit gadu ilgais karš Afganistānā ir gandrīz beidzies.

Otrdien gaidāma ASV parlamenta abu palātu kopīga sēde, kurā Obama uzstāsies ar runu par stāvokli valstī. Gaidāms, ka galvenā uzmanība runā tiks pievērsta ekonomikai un citiem iekšpolitikas jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!