Foto: Reuters/Scanpix

Irākas premjerministrs Haiders al Abadi risina sarunas ar ASV prezidenta Donalda Trampa administrāciju par iespēju saglabāt ASV karaspēka klātbūtni Irākā arī pēc tam, kad cīņa pret džihādistu grupējumu "Daesh" būs pabeigta, ziņu aģentūrai AP apliecinājušas abu valstu amatpersonas, kas piekritušas sarunai ar noteikumu, ka netiek izpausti to vārdi.

Tās norādījušas, ka diskusijas ir tikai sākumstadijā un nekādi lēmumi vēl nav pieņemti, taču abas puses esot vienisprātis, ka šai reizē, atšķirībā no ASV karaspēka izvešanas 2011.gadā, ir ļoti svarīgi, lai amerikāņu spēki paliktu Irākā ilgāk un neļautu džihādistiem atgūties.

"Mēs saprotam, ka tas ir abu pušu interesēs," norādījusi ASV amatpersona, piebilstot, ka sarunās iesaistīts ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss un Irākas pārstāvji.

Tikmēr Irākas valdības amatpersona pastāstījusi, ka amerikāņu karavīri varētu atrasties vismaz piecās esošajās Irākas bāzēs Mosulas apkaimē un gar Sīrijas robežu un saglabāt padomdevēju statusu, lai viņu klātbūtnei nebūtu nepieciešams parlamenta atbalsts. Saskaņā ar Irākas premjera ieceri pēc tam, kad Mosula tiktu atbrīvota no "Daesh", tur būtu jāsaglabā "mērena Irākas spēku klātbūtne" un nedaudz amerikāņu karavīru, lai palīdzētu kontrolēt drošības situāciju pilsētā un uzraudzītu varas nodošanu politiskai administrācijai.

ASV pārstāvis savukārt izteicies, ka Irākā varētu atrasties vairāki tūkstoši amerikāņu karavīru - "apmēram tikpat, cik pašlaik, vai varbūt mazliet vairāk". Viņš uzsvēris, ka netiek runāts par neatkarīgu ASV bāzu veidošanu Irākā, jo tad personāls būtu krietni jāpalielina.

Šobrīd Irākā atrodas nepilni septiņi tūkstoši ASV karavīru. Tie ir gan īpašo uzdevumu spēki, kas darbojas frontes līnijās, gan karavīri, kuru uzdevumos ietilpst irākiešu apmācīšana un gaisa triecienu un sauszemes operāciju koordinēšana.

2007. gadā Irākā, kad Irāku plosīja starpkopienu vardarbība, tur atradās aptuveni 170 000 amerikāņu karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!