Foto: AP/Scanpix
Sunnītu musulmaņu karaliskās ģimenes pārvaldītajā Bahreinā tiesa par slepenas kustības veidošanu uz laiku līdz 15 gadiem apcietinājusi 50 šiītu aktīvistus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kustība "14. februāris" ir galvenie 2011. gadā šiītu sāktās kampaņas par vairāk tiesībām iniciatori. Sešpadsmit apsūdzētajiem piespriests 15 gadu ieslodzījums, četriem - 10 gadi, bet atlikušajiem 30 - piecu gadu ieslodzījums. Apsūdzībā teikts, ka grupa centusies gāzt Bahreinas valdību.

"14. februāris" ir aktīvistu grupu tīkls, kas ar interneta starpniecību organizēja protestus. Pazīstamākais no notiesātajiem, kuram piespriesti 15 gadi, ir cilvēktiesību aktīvists Nadži Fatels. 20 aktīvisti notiesāti aizmuguriski, liecina Bahreinas "Jaunatnes cilvēktiesību biedrības" informācija.

Nadži Fatels nopratināšanas laikā spīdzināts izmantojot elektrošoku, slīkšanas simulēšanu un sišanu, apgalvo biedrība. Tomēr tiesas spriedumu "tikai, domājams, veicinās pret valdību vērstos nemierus", BBC pārliecību pauž cilvēktiesību biedrības vadītājs Mohameds al Maskati.

Bahreinu politiskie nemieri pārņēmuši kopš 2011. gada, kad reģionu pāršalca par Arābu pavasari dēvēto demokrātisko demonstrāciju vilnis. Sadursmes ir notikušas gandrīz katru dienu kopš 2011. gada 17. februāra, kad policija ar asaru gāzi un skrošu šāviņiem izgaiņāja trīs dienas ilgušu miermīlīgu protesta akciju Manāmā.

Vardarbībai strauji paplašinoties, 2011. gada februārī un martā valstī gāja bojā 35 cilvēki, to skaitā pieci policisti. Simti guva ievainojumus un tika apcietināti.

Opozīcija un cilvēktiesību aktīvisti uzskata, ka kopš nemieru sākuma bojā gājuši vairāk nekā 50 cilvēki, valdība šo skaitli apstrīd.

Rietumvalstīm Bahreina ir stratēģiski svarīga, jo tajā atrodas ASV Karaflotes bāze Persijas līcī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!