Foto: AP/Scanpix

Persijas līča salu valsts Bahreinas princese Nora bint Ibrahima al Halifa ir apsūdzēta 2011. gada februārī sākušās tautas sacelšanās demokrātijas aktīvistu spīdzināšanā, vēsta raidsabiedrība BBC.

29 gadus veco princesi, kura dienē Bahreinas Narkotiku kontroles vienībā, un vēl vienu amatpersonu apsūdz trīs aizturētu cilvēku spīdzināšanā. Halifa, kura noliedz savu vainu, svētdien un pirmdien tiesā uzklausīja sev izvirzītās apsūdzības, ziņo BBC.

Valdošajai Halifu dinastijai cenšoties apspiest 2011. gadā sākušos miermīlīgos tautas protestus, kuros iedzīvotāji pieprasīja demokrātiskas reformas, tika aizturēti simtiem cilvēku.

Vienā no lietām princese ir apsūdzēta divu ārstu – brāļu Hasana un Basema Daifu spīdzināšanā. Viņi abi strādāja Salmanijas slimnīcā, kuras personāls devās palīdzēt ievainotiem protestētājiem, pēc tam, kad policija pielietoja spēku tūkstošiem demonstrantu izdzenāšanā galvaspilsētā Manāmā. Vēlāk lielu daļu slimnīcas darbinieku arestēja.

Tāpat princese apsūdzēta 21 gadu vecas meitenes – Ajadas al Kurmazi spīdzināšanā. Jauno sievieti arestēja 2011. gada martā pēc tam, kad viņa publiski lasīja savu dzeju, kurā kritizēta valdošā ģimene. Kurmazi apgalvo, ka deviņas dienas turēta ar aizsietām acīm, sista ar elektrības vadiem un viņai draudēts ar izvarošanu. Kā savu mocītāju sieviete norādīja princesi.

Sievietes advokāts stāsta, ka kādā no sišanas reizēm acu pārsējs ir nokritis un viņa ieraudzījusi princesi Halifu. "Nora bija ļoti dusmīga, ka Ajada viņu redzēja," BBC citē advokātu.

Kurmazi BBC pastāstīja, ka nenožēlo ne dzejas lasīšanu, ne princeses iesūdzēšanu, lai gan ir izslēgta no koledžas un saņēmusi nāves draudus. Jaunā sieviete uzsver, ka nav darījusi neko sliktu pret valsti, tikai pateikusi to, ko Bahreina jūt.

Tiesa gan tika atlikta līdz februārim, jo neieradās trīs liecinieki, piebilst BBC. Apsūdzības pret princesi nav komentējis neviens valdības pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!