Foto: Itar-Tass/Scanpix

ASV viceprezidents Džo Baidens pirmdien aicinājis Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču atsaukt milicijas specvienības un sadarboties ar opozīciju, lai mazinātu spriedzi starp protestētājiem un valdību.

Telefonsarunā ar Janukoviču ASV viceprezidents uzsvēra, ka nedrīkst zaudēt laiku un brīdināja, ka ārkārtas stāvokļa vai citu skarbu drošības pasākumu ieviešana tikai vēl vairāk saasinās situāciju un aizvērs durvis uz miermīlīgu krīzes atrisinājumu.

Baidens arī pauda ASV atbalstu sarunām, kas pašreiz notiek starp Ukrainas valdību un opozīciju, un aicināja valdību spert konkrētus soļus otrdien paredzētās parlamenta ārkārtas sēdes laikā, "lai atbildētu uz Ukrainas tautas (..) leģitīmajām bažām", tostarp prasībām anulēt 16.janvārī Augstākās Radas pieņemtos likumus, kuri ierobežo pulcēšanās brīvību un lielā mērā vainojami situācijas eskalācijā.

Jau vēstīts, ka Janukovičs pirmdien iepriekš neizziņotā sanāksmē ar trim opozīcijas līderiem piekrita atcelt daļu no šiem likumiem, bet jautājumā par arestētajiem protestētājiem paziņoja, ka viņi tiks atbrīvoti tikai tad, kad tiks nojauktas barikādes.

Krīze Ukrainā aizsākās novembrī, kad Janukovičs atteicās no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES).
Tūkstošiem cilvēku iesaistījušies protestos pret valdību, Kijevā saslējuši barikādes un izveidojuši protesta nometnes.

Jauna krīzes eskalācija aizsākās 19.janvārī, kad Kijevas centrā izraisījās iepriekš nepieredzēti vardarbīgas sadursmes protestētāju un miliču starpā. Pēdējo dienu sadursmēs dzīvību zaudējuši četri aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!