Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija apsver iespēju apgrūtināt pastāvīgās uzturēšanās atļaujas iegūšanu imigrantiem, kuri paši vai viņu Savienotajās Valstīs dzimušie bērni izmanto dažādus pabalstus, kas varētu krasi ierobežot legālo imigrāciju.

Iekšzemes drošības ministrija izstrādājusi noteikumus, kas ļautu imigrācijas dienesta amatpersonām pārbaudīt, kā potenciālie imigranti izmanot dažādus pabalstus, tā nosakot, vai viņi varētu kļūt par sabiedrisku apgrūtinājumu.

Piemēram, ASV amatpersonas varētu izskatīt, vai uzturēšanās atļaujas kandidāta bērns ir iekļauts valdības apmaksātās pirmsskolas programmās, vai arī šie imigranti saņem subsīdijas komunālajiem maksājumiem un veselības apdrošināšanai.

Jauno noteikumu projekts, kas nonācis aģentūras "Reuters" rīcībā, ievērojami atšķiras no pašreizējām vadlīnijām, kas ir spēkā kopš 1999. gada un liedz varasiestādēm ņemt vērā šādu bezskaidras naudas palīdzību, lemjot par personas piemērotību imigrācijai Savienotajās Valstīs vai palikšanai valstī.

"Nepilsoņi, kuri saņem sabiedrisko palīdzību nav pašpietiekami un resursu iegūšanai paļaujas uz ASV valdību un štatu un vietējām iestādēm, nevis savām ģimenēm, galvotājiem vai privātām organizācijām," norādīts dokumentā.

"Sabiedriskās palīdzības piešķiršana ārzemniekam notiek uz nodokļu maksātāju rēķina un sabiedriskās palīdzības pieejamība varētu pamudināt ārzemniekus migrēt uz Savienotajām Valstīm," uzsvērts ministrijas izstrādātajā dokumentā.

Šādu pabalstu saņemšana varētu tikt izmantota pret kandidātu pat tad, ja tie tiek izmantoti imigrantu bērniem, kuri ir ASV pilsoņi, piebilsts dokumentā.

"Administrācija ir apņēmusies īstenot pašreizējo imigrācijas likumu, kas nepārprotami ir iecerēts, lai aizsargātu amerikāņu nodokļu maksātājus," paziņoja Iekšzemes drošības ministrijas preses pārstāvis Tailers Houltons.

"Ikvienas iespējamas izmaiņas likumā būs atbilstošas likuma burtam un garam, kā arī saprātīgām amerikāņu cerībām, lai valdība pareizi izmanto nodokļu naudu," viņš piebilda.

2016. gadā 383 000 cilvēku, uz kuriem attiektos jaunie noteikumi, ieguva pastāvīgās uzturēšanās atļauju, jau atrodoties ASV, liecina ministrijas sniegtā informācija.

Jaunie noteikumi neattiektos uz pastāvīgo iedzīvotāju centieniem iegūt ASV pilsonību, bet tie skartu dažādas Savienotajās Valstīs dzīvojošu un strādājošu cilvēku grupas, tostarp ASV pilsoņu tuvus ģimenes locekļus un ASV kompāniju darbiniekus.

2016. gadā ar Valsts departamenta starpniecību pastāvīgās uzturēšanās atļauju ieguva 620 000 cilvēku, kuri atradās ārzemēs.

Ja Iekšzemes drošības ministrija publicēs jaunos noteikumus, Valsts departaments lems, vai mainīt spēkā esošās vadlīnijas, pavēstīja Konsulāro lietu biroja pārstāve.

ASV imigrācijas likums jau sen ir licis amatpersonām neļaut pastāvīgā iedzīvotāja statusu iegūt personām, kuras varētu kļūt par apgrūtinājumu sabiedrībai. Tomēr pašreizējās vadlīnijas šādas personas definē kā tādas, kas "galvenokārt iztikas iegūšanai ir atkarīgas no valdības", saņemot naudas pabalstus vai valdības finansētu aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!