Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama un Afganistānas prezidents Hamids Karzai atbalsta ideju par sarunu noturēšanu ar talibiem viņu birojā Katarā, otrdien paziņojis Baltais nams.

Videozvana laikā abi līderi apliecinājuši, ka "afgāņu vadītais (..) miera un izlīguma process ir drošākais veids, kā izbeigt vardarbību un nodrošināt ilgstošu stabilitāti Afganistānā un reģionā," paziņoja Baltais nams.

"Viņi atkārtoti pauda savu atbalstu birojam [Kataras galvaspilsētā] Dohā sarunu vešanai starp [Afganistānas] Augsto miera padomi un talibu pilnvarotajiem pārstāvjiem," norādīja Vašingtona.

Tas nozīmē, ka ASV prezidentam acīmredzot ir izdevies pārliecināt Karzai atjaunot miera centienus, kurus apdraudēja Afganistānas līdera asā reakcijas uz talibu biroja atvēršanu Katarā pagājušajā nedēļā.

Karzai bija neapmierināts ar biroja nosaukumu "Afganistānas islāma emirāti", jo tāds bija talibu valdības oficiālais nosaukums no 1996.gada līdz režīma krišanai 2001.gadā. Prezidentam nepieņemams likās arī fakts, ka virs biroja plīvoja talibu karogs.

Protestējot pret to, Afganistāna apturēja sarunas ar ASV par stratēģisko līgumu, kas regulētu ASV turpmāko klātbūtni Afganistānā pēc militārās misijas beigām 2014.gadā.

ASV sūtnis Afganistānā Džeimss Dobinss pirmdien paziņoja, ka arī Vašingtona nav mierā ar veidu, kādā talibi atvēruši savu biroju, kuram jākalpo par pirmo soli ceļā uz izlīgumu.

Pretrunīgais talibu biroja nosaukums, karogs un karoga masts šobrīd jau ir noņemti.

Baltais nams atklāja, ka Obama un Karzai runājuši arī par divpusējo stratēģisko līgumu, bet neatklāja, kad sarunas varētu atsākties.

Līdz 2014.gada beigām NATO plāno pārtraukt kaujas misijas Afganistānā un izvest no valsts aptuveni 100 000 karavīru, tostarp 68 000 amerikāņus.

18.jūnijā Afganistānas spēki oficiāli pārņēma kontroli pār drošības operācijām visā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!