Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidenta Donalds Trampa padomnieks Stīvens Millers svētdien paziņojis, ka Baltais nams izskata visas iespējas, lai tiktu atjaunots prezidenta izdotais rīkojums par imigrācijas ierobežošanu.

"Mēs izskatām ikvienu iespējamo rīcību, lai aizsargātu mūsu valsti pret terorismu," uzsvēra Trampa vecākais politikas padomnieks Millers.

Šo pasākumu vidū varētu būt lietas izskatīšana ASV Augstākajā tiesā, imigrācijas aizlieguma labāka nopamatošana federālajā tiesā vai jauna rīkojuma izdošana.

Millers uzsvēra, ka, bloķējot Trampa rīkojumu, tiesneši ir atņēmuši prezidentam pilnvaras.

ASV prezidentam "ir pilnvaras regulēt to, kas iebrauc valstī", telekanālam NBC uzsvēra Trampa padomnieks.

Tramps tviterī atbalstīja Millera izteikumus, norādot, ka padomnieks paveicis "lielisku darbu", skaidrojot administrācijas nostāju.

Jau ziņots, ka ASV federālā apelācijas tiesa ceturtdienas vakarā atteicās atjaunot bloķēto prezidenta izpildrīkojumu par bēgļu programmas apturēšanu un aizliegumu iebraukt ASV septiņu musulmaņu valstu pilsoņiem.

Apelācijas tiesas lēmumu ir iespējams pārsūdzēt ASV Augstākajā tiesā, un Tramps ir apņēmības pilns to darīt.

Federālais apgabala tiesnesis Džeimss Robarts Vašingtonas štata Sietlas pilsētā 3.februārī izdeva rīkojumu, ar kuru ir uz laiku bloķēts prezidenta Donalda Trampa 27.janvāra izpildrīkojums. Tiesnesis pieņēma šādu lēmumu pēc Vašingtonas un Minesotas štatu prasības.

ASV Tieslietu ministrija 4.februāra vakarā aicināja 9.iecirkņa federālo apelācijas tiesu noraidīt šo tiesneša rīkojumu.

Tramps 27.janvārī parakstīja izpildrīkojumu, kas paredz pastiprināt iespējamo imigrantu vai bēgļu pārbaudi, lai atstātu "radikālos islāma teroristus ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm".

Saskaņā ar šo rīkojumu visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta vismaz uz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingri bēgļu pārbaudes noteikumi. Sīriešu bēgļu uzņemšana tiek apturēta uz nenoteiktu laiku vai līdz laikam, kad prezidents pats izlems, ka viņi vairs nerada draudus.

Izpildrīkojums arī paredz uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem - gan ceļotājiem, gan imigrantiem - no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!