Foto: Reuters/Scanpix

Baltijas un Austrumeiropas drošībai visneizdevīgākais ASV prezidents būtu ASV Republikāņu partijas vadošais Baltā nama kandidāts Donalds Tramps, bet vislabvēlīgāk noskaņotā ir bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, uzskata Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Ja ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēs Tramps, ASV ārpolitika var mainīties diezgan kardināli, jo, spriežot pēc Trampa izteikumiem, viņš sliecas izolacionisma virzienā, tāpat īpaši paudis kritiku par NATO. "Viņš ir teicis, ja NATO valstis neveltīs 2 % no iekšzemes kopprodukta aizsardzībai, tad lielā mērā ASV vienkārši viņus neatbalstīs, kas ir bīstami," uzsvēra pētnieks.

"Viņš īpaši nav kritisks pret autoritāru valstu līderiem un ir gatavs sadarboties ar Putinu. Tramps ir visprokrieviskākais no kandidātiem. Arī Putins ir izteicies pozitīvi par Trampa kandidatūru. Tramps ir runājis, ka viņam patīk Putina vadības stils, otrkārt viņš ir minējis iespējamā darījuma noslēgšanu ar Krieviju, tāpēc rodas bažas, ka viņš var atdot Krimu un Austrumukrainu, ja Krievija gatava sadarboties teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" apkarošanā," norādīja Hiršs.

Hiršs gan vērsa uzmanību, ka Tramps ir ļoti neparedzams un šobrīd neviens nevar pateikt līdz galam, kāda būs ekscentriskā miljardariera ārpolitika, ja viņš kļūs par prezidentu.

Cits ASV prezidenta krēsla pretendents, kreisais Vērmontas štata senators Bērnijs Sanderss arī nav ļoti izdevīgs Baltijai un Austrumeiropai, jo viņš kritizējis pašreizējo ASV politiku par to, ka ASV pārāk daudz maksājusi par citu valstu drošību. Sandersa atšķirība no Trampa ir tajā, ka viņš nekad nav teicis, ka ASV neaizstāvēs nevienu. Tāpat Sanderss bijis daudz kritiskāk noskaņots pret Putinu. "Bet viņš ir teicis, ka ar Krieviju ir pragmatiski jāsadarbojas - "Islāma valsts" apkarošanā un citu globālu jautājumu risināšanā," piebilda pētnieks.

Bijusī pirmā lēdija Hilarija Klintone ir Baltijai un Austrumeiropai vislabvēlīgākā prezidenta kandidāte. "Klintone ir Baltijas un Austrumeiropai drošībai visizdevīgākā militārās drošības ziņā un uzskatos par Krieviju. Klintone ir ļoti kritiska pret Krieviju un uzskata, ka Krievija cenšas sašķelt Eiropas un NATO valstis, cenšas atrast ietekmes sviras Baltijā un finansē dažādas organizācijas Eiropā. Viņa ir saukusi Putinu par varmāku, kas cenšas iebiedēt savas kaimiņvalstis. Viņa gan ir kritizējusi pašreizējo prezidentu Baraku Obamu, kas bijis pārāk vājš, tāpēc drīzāk viņa parādīs spēcīgāku ASV klātbūtni. Turklāt viņai ir pieredze ar Putinu un viņa ir tikusies ar šo politiķi. Ja mēs izveidojam skalu, Tramps ir sliktākais, tālāk seko Sanderss un tikai tad ir Klintone, uzsvēra Hiršs.

ASV prezidenta vēlēšanas notiks šī gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!