Foto: Reuters/Scanpix

ASV vēstnieks NATO Duglass Luts kritizējis Krievijas rīcību Baltijas jūras reģionā, sakot, ka Baltijas jūra nav nekāds cirks un nav īstā vieta Krievijas militāro lidmašīnu jociņiem.

Saspīlējums reģionā ir pieaudzis pēc tam, kad Krievijas iznīcinātāji un bumbvedēji ir veikuši tuvus lidojumus ASV armijas kuģiem un lidmašīnām, kas atrodas virs Baltijas jūras.

"Tas nav cirks, un tāda veida uzvedība ir bīstama, tas ir bezatbildīgi un rada ne tikai negadījumu iespējamību. Tas arī rada pārrēķināšanās riskus, kad mūsu spēki darbojas tik tuvu," Luts teica žurnālistiem Briselē preses konferencē, kas sarīkota ar telefona starpniecību.

ASV vēstnieks uzsvēra, ka NATO un ASV arī turpmāk Baltijas jūras reģionā ievēros noteikumus.

"Mēs Baltijas valstu gaisa un jūras telpā būsim tas spēlētājs, kurš ievēro starptautiskās saistības, kurš ievēro noteikumus, un mēs aicinām Krieviju arī tā rīkoties," viņš sacīja.

Krievijas iznīcinātāji virs Baltijas jūras vairākkārt pēdējā mēneša laikā ir pavadījuši ASV armijas lidmašīnas, un ASV amatpersonas ir paziņojušas, ka tas nav noticis, ievērojot drošības standartus.

Pagājušajā mēnesī Krievijas bumbvedēji veica pārlidojumu pār ASV vadāmo raķešu eskadras mīnu kuģi, kurš atradās Baltijas jūrā starptautiskos ūdeņos un bija ceļā uz Klaipēdas ostu.

Krievijas armija uzstāj, ka tādi manevri ir ierasti un nerada draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!