Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pateicoties NATO dalībvalstīm Baltijas jūras reģiona situācija drošības jomā pašreiz ir stabila, taču pretgaisa aizsardzība joprojām ir nepietiekama, Eiropas Politikas analīzes centra (CEPA) forumā ASV galvaspilsētā Vašingtonā paziņojis Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks.

Piedaloties diskusijā "NATO reformēšana 21. gadsimtam", ministrs sacīja, ka, neskatoties uz spējām atvairīt draudus, būtu aplami apgalvot, ka izdarīts jau viss iespējamais, lai aizsargātu NATO austrumu spārnu.

"Mums jāturpina skatīties, kas vēl jādara, lai pasargātu mūs kopā ar mūsu sabiedrotajiem" viņš piebilda.

Luiks sacīja, ka "kritiska plaisa spējās ir pretgaisa aizsardzība, tostarp vidējas un tālas darbības pretgaisa aizsardzības risinājumi".

Viņš arī uzsvēra, ka būtisks pīlārs NATO draudu atvairīšanas spējās ir alianses dalībvalstu aizsardzības budžeti, proti, lai valstis atvēlētu aizsardzībai vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

"2% jābūt sabiedroto valstu minimālās līdzdalības slieksnim," uzsvēra Luiks.

Ministrs arī norādīja, ka nekas nespēj aizstāt ASV lomu Eiropas drošības garantēšanā.

"Savienotās Valstis turpina sūtīt signālus politiskā un praktiskā līmenī, ka tās turpina gādāt par Eiropas aizsardzību. Spēcīgs signāls tika sūtīts ar Senāta apstiprinājumu jaunajam aizsardzības budžetam, kurā Eiropas iniciatīva ir nodrošināta ar ievērojamu papildus finansējumu," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!