Foto: AP/Scanpix

ASV Mērilendas štata Baltimorā naktī uz trešdienu varasiestādes demontējušas četrus konfederātu pieminekļus, vēsta raidorganizācija CNN.

Kaut arī pieminekļi savulaik uzstādīti Amerikas pilsoņkarā zaudējušās puses cilvēku piemiņai, atsevišķu politisko strāvojumu pārstāvji tajos saskatīja rasisma un balto pārākuma simbolus.


Baltimoras pilsētas padome jau pirmdien bija nobalsojusi par tūlītēju pieminekļu demontāžu. Kā redzams trešdienas rītā sociālajos tīklos ievietotajos video, pieminekļi no to postamentiem tikuši nocelti ar ceļamkrānu palīdzību.

Daži pieminekļi tiks nogādāti konfederātu kapos, medijiem sacīja Baltimoras mērs Ketrina Pjū.

Vienā no pieminekļiem bija atveidoti Konfederācijas armijas ģenerāļi Tomass Džeksons un Roberts Lī. Demontēts arī Konfederācijas karavīru un jūrnieku piemineklis, Konfederācijas sieviešu piemineklis, kā arī tiesneša un štatu tiesību aizstāvja Rodžera Tonija piemineklis.

Pieminekļi demontēti naktī, "bažījoties par mūsu cilvēku drošību", skaidroja mērs.

Kā ziņots, sestdien Šarlotsvilā Virdžīnijas pavalstī izcēlās vardarbīgas sadursmes starp tā dēvētajiem antifašistiem un baltajiem nacionālistiem, kas protestēja pret konfederātu ģenerāļa Roberta Lī statujas aizvākšanu no pilsētas parka.

Kāds labējais ekstrēmists ar automašīnu ietriecās "antifašistu" pūlī, nogalinot kādu sievieti. Vēl vismaz 19 cilvēki tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!