Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijas varasiestādes otrdien pārmeklējušas divu neatkarīgu ziņu vietņu redakcijas, turot tās aizdomās par neatļautu piekļuvi valsts ziņu aģentūras pakalpojumiem, un aizturējušas vismaz trīs žurnālistes.

Aizturētas vietnes "Tut.by" redaktores Marija Zolotova un Anna Kaltigina un vietnes "BelaPAN" žurnāliste Tatjana Korovenkova, paziņojusi Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja. Viņas ir apsūdzētas par "neatļautu piekļuvi datora informācijai personiska labuma nolūkā". Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejas paziņojumā teikts, ka krimināllieta ierosināta pēc ziņu aģentūras "BelTA" sūdzības par abonēšanas maksas nemaksāšanu.

Ja sievietes tiks atzītas par vainīgām, viņām draud līdz diviem gadiem ilgs cietumsods. "Tut.by" ziņo, ka aizturēta arī viņu "Sabiedrības" sadaļas redaktore Uljana Bobojeda un vairāki citi darbinieki nopratināti. Varasiestādes apgalvo, ka "Tut.by" un "BelaPAN" vairāk nekā 15 000 reižu neatļauti pieslēgušies "BelTa", ziņu aģentūrai par to nezinot. Pastrādāto noziegumu rezultātā "BelTa" nodarīts "ievērojams kaitējums" un cietusi aģentūras biznesa reputācija, paziņojusi Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja.

Jūlijā tiesa Minskā piesprieda neatkarīgajam žurnālistam Dzmitrijam Halko četru gadu cietumsodu par viņam inkriminētu uzbrukumu milicim. Halko noliedz, ka būtu uzbrucis milicijas darbiniekam, un dēvē šo lietu par politiski motivētu. Halko bijis ārštata žurnālists dažādos medijos, tai skaitā opozīcijas vietnē "Belarusskij Partizan" un vairākās neatkarīgās Ukrainas vietnēs. Viņš arī regulāri atspoguļojis notikumus Austrumukrainā. Organizācijas "Reportieri bez robežām" ("Reporters Sans Frontieres") pasaules preses brīvības indeksā Baltkrievija šogad ir 155.vietā starp 180 valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!