Baltkrievijas pilsētā Vitebskā trešdien notikusi kanalizācijas kolektora avārija, kā rezultātā Daugavā ieplūduši 20 līdz 30 tūkstoši kubikmetru fekālo ūdeņu, ceturtdien ziņo laikraksts "Diena".
Turklāt, neraugoties uz to, ka starp Latviju un Baltkrieviju noslēgts līgums par informācijas apmaiņu, kaimiņvalsts nekādas ziņas par notikušo neesot sniegusi, lai gan Baltkrievijas pilsētās, kas atrodas pie Daugavas - Polockā un Novopolockā - izludināta trauksme.

Vides valsts inspekcijas priekšnieka vietnieks Imants Krūmiņš "Dienai" paudis, ka ūdens no Polockas līdz Latvijas robežai - Piedrujai - varētu nokļūt aptuveni trīs dienu laikā, bet vēl pēc trim dienām tas sasniegtu Daugavpili.

Viņš arī norādījis, ka Daugavpils, līdz kurai pirmajai nonāks piesārņojums, dzeramo ūdeni no Daugavas vairs neņemot, bet izmantojot šim nolūkam artēziskos urbumus. Tāpat ūdeni iegūst arī Krāslavā.

Savukārt Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes priekšnieka vietnieks Vilis Avotiņš "Dienai" skaidrojis, ka tik lielu ūdens daudzumu kā Daugavā neeost iespējams attīrīt, tomēr izteicis cerību, ka pa ceļam līdz Rīgai tas būšot jau daļēji attīrijies. Kā zināms, Rīga daļu dzeramā ūdens ņem no Daugavas.

Līdzīgu viedokli paudis arī uzņēmuma "Rīgas ūdens" priekšnieks Uldis Bambe, kurš uzskata, ka ieplūdušais piesārņojums esot par mazu, lai apdraudētu Rīgas dzeramā ūdens kvalitāti.

Visas atbildīgās institūcijas "Dienai" apsolījušas veikt pastiprinātu Daugavas ūdens kontroli vispirms Piedrujā, kuru pirmo sasniegs piesārņotais ūdens, bet vēlāk arī citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!