Foto: AP/Scanpix

Baltkrievija šonedēļ Ženēvā notikušajā starptautiskās Espo konvencijas ievērošanas komitejas sēdē nosaukusi par nepamatotām Lietuvas paustās bažas attiecībā uz topošās Ostrovecas atomelektrostacijas (AES) drošību.

Tikmēr Lietuvas Vides ministrija paziņojusi, ka Minska nav sniegusi nekādu jaunu informāciju, kas šīs bažas kliedētu.

Sēdē tika vērtēts, ko Minska dara, lai spēkstacijas projekts atbilstu šīs konvencijas prasībām, un kā tā īsteno ieteikumus, kas tai sniegti konvencijas dalībvalstu apspriedē 2014.gadā. Savu ziņojumus komitejai sniegušas Baltkrievijas un Lietuvas delegācijas.

Baltkrievijas enerģētikas ministra vietnieks Mihails Mihadjuks paziņojis, ka Minska ir atbildējusi uz visiem Lietuvas izvirzītajiem jautājumiem attiecībā uz AES drošību un ir gatava ļaut Lietuvas ekspertiem iepazīties ar būvdarbu gaitu.

"Spēkstacijas projekts tiek īstenots skaidri un atklāti, un starptautiskā sabiedrība par to var pārliecināties," viņa teikto citē Baltkrievijas ziņu aģentūra "BelTA". Lietuvas pārstāvjiem esot paskaidrots, ka vieta AES celtniecībai izvēlēta pamatoti, ir droša un atbilst Espo konvencijas prasībām.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Ostrovecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Nēres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Par to īpaši nobažījušies neatkarīgie vides eksperti. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķirs tikai aptuveni 110 kilometri.

Lietuvu satrauc neatbildētie jautājumi par to, kā tiks veikta izlietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana un kā tiktu nodrošināta Viļņas evakuācija iespējamās kodolavārijas gadījumā.

"Lietuvas pārstāvji izteica tās pašas pretenzijas, kas ne vienreiz vien paustas medijos. Galvenais jautājums ir būvlaukuma izvēle - ka tas it kā atrodoties pārāk tuvu Lietuvai. Mēs detalizēti izskaidrojām, kādēļ izraudzīts šis būvlaukums, un norādījām, ka tas pilnībā atbilst visām drošības prasībām. (..) Mēs darbojāmies un joprojām darbojamies stigrā saskaņā ar Espo konvenciju," Ženēvā izteicies Mihadjuks.

Runājot par projekta termiņiem, viņš sacījis, ka darbi norisinās pēc apstiprinātā grafika.

Kā pastāstījis Lietuvas Vides ministrijas Piesārņojuma novēršanas nodaļas vadītājs Vitālijs Auglis, kas piedalījās sēdē, lietuvieši uzsvēruši, ka Baltkrievija pieļāvusi būtiskus pārkāpumus attiecībā uz Espo konvencijas būtību un procedūrām, tādēļ saskaņā ar šo konvenciju Ostrovecas AES celtniecība uzskatāma par nelikumīgu.

Espo konvencijas ievērošanas komiteja iepazīsies ar Baltkrievijas un Lietuvas sniegto informāciju un tuvākajā laikā lems, kā turpmāk tiks izskatīta Ostrovecas AES lieta.

Komitejas locekļi ieteikuši šā jautājuma izvērtēšanā lūgt starptautisko ekspertu palīdzību. Lietuva šim ieteikumam piekritusi.

Iepriekš komiteja bija noteikusi, ka Baltkrievijai jāturpina topošās AES ietekmes uz vidi novērtējuma process, jāatbild uz Lietuvas jautājumiem un jāorganizē projekta sabiedriskā apspriešana. Abām valstīm tika ieteikts parakstīt kopīgu vienošanos par informācijas apmaiņu attiecībā uz dažādiem projektiem, kuru ietekme uz vidi būtu jāizvērtē. Pērnā gada nogalē Baltkrievijas pārstāvji bija ieradušies Viļņā, bet tika apspriesta tikai neliela līguma daļa.

Lietuva jau daudzkārt kritizējusi Minsku par drošības un vides aizsardzības standartu neievērošanu. Pērn tā vērsās arī pie Orhūsas konvencijas ievērošanas komitejas, kas secināja, ka Baltkrievija ir pārkāpusi konvencijas normas, ka jāturpina ietekmes uz vidi novērtējums un Lietuvai jāsaņem atbildes.

Minska ne vienreiz vien noraidījusi Lietuvas pārmetumus, apgalvojot, ka tās būvētajā spēkstacijā tiks nodrošināti augstākie drošības standarti. Vienlaikus prezidents Aleksandrs Lukašenko īpaši uzsvēris, ka Ostrovecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk.

AES būvdarbu ģenerāluzņēmēja ir Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas "Rosatom" meitassabiedrība "Atomstrojeksport". Baltkrievija paziņojusi, ka pirmais AES reaktors varētu sākt darboties 2018.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!