Foto: Reuters/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko otrdien paziņoja, ka viņa vadītajā valstī nav vajadzīga Krievijas gaisa spēku bāze, ko Maskava tajā vēlas izveidot.

"Nekad nav bijusi runa par to, ka Baltkrievijas teritorijā varētu izvietot Krievijas aviobāzi. Es par to neko nezinu," otrdien sacīja prezidents, tiekoties ar iedzīvotājiem valsts galvaspilsētā Minskā.

"Šodien mums bāze nav vajadzīga, vēl mazāk gaisa spēku[bāze]," prezidenta preses dienesta publicētajos komentāros norādīja Lukašenko.

"Mums ir vajadzīgi konkrēti ieroči," viņš paziņoja, uzsverot, ka par to ir runājis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs otrdienas vakarā teica, ka vēl nav gatavs komentēt Lukašenko teikto.

"Es pagaidām neesmu gatavs komentēt. Vispirms ir jāpārbauda, par ko ir runa, un tikai pēc tam mēs varēsim kaut ko pateikt," žurnālistiem Maskavā teica Peskovs.

Nedēļas nogalē Minskas ielās izgāja apmēram tūkstotis opozīcijas aktīvistu, lai protestētu pret Krievijas plāniem izveidot Baltkrievijā aviobāzi.

Jau vēstīts, ka Putins septembrī deva rīkojumus valdības ministriem panākt vienošanos ar Baltkrieviju par Krievijas aviobāzes izvietošanu šaja valstī.

Baltkrievija ir uzticīga Krievijas sabiedrotā un Krievijas vadītās Eirāzijas ekonomiskās savienības dalībniece

Tomēr attiecības starp abām pusēm brīžiem ir kļuvušas saspringtas un Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko lielā mērā ir saglabājis neitralitāti saistībā ar konfliktu kaimiņvalstī Ukrainā. Baltkrievijas attiecības ar ES pēdējā laikā ir nedaudz uzlabojušās.

Krievijai jau ir radaru stacija un jūras spēku radiosakaru stacija Baltkrievijā, bet gaisa spēku bāze būtu lielākā Krievijas militārā bāze šaja valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!