Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijā par piedalīšanos Donbasa konfliktā promaskavisko teroristu grupējuma "Doņeckas tautas republika" pusē notiesāts 29 gadus vecs Baltkrievijas pilsonis, vēsta izdevums "Naša Ņiva".

Prāvā, kas Vitebskas tiesā notikusi aiz slēgtām durvīm, Vitebskas apgabala Pastavu iedzīvotājs Aleksejs Jeršovs notiesāts par "piedalīšanos ārvalsts teritorijā vienas konflikta puses bruņotā formējumā". Viņam piespriesta brīvības ierobežošana uz diviem gadiem bez nosūtīšanas uz labošanas darbu iestādēm.

Jeršovs fotoattēlus no kauju zonas publicējis sociālajos tīklos, vēsta izdevums. Dažos viņš redzams pie Doņeckas robežas, pozējot ar šaujamieročiem un tankiem.

Agrāk baltkrievus, kas karo ārvalstīs, varēja tiesāt kā algotņus, tomēr Kriminālkodeksā tika veiktas izmaiņas, un tagad aiz restēm var nokļūt arī tie, kas karo nevis naudas, bet arī idejisku apsvērumu dēļ.

Kā vēsta "Naša Ņiva", līdz šim nav bijis zināms, ka Baltkrievijā kāds būtu notiesāts tieši par piedalīšanos kaujās.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!