Foto: DELFI
Pagājušajā nedēļā veikto Baltkrievijas gaisa telpas pārkāpumu no Lietuvas robežas puses, kas izraisījis asu Minskas reakciju, izdarījusi kāda Dānijas pilsoņa vadīta lidmašīna, kas pacēlusies no Viļņas lidostas, pirmdien paziņojuši Lietuvas valsts uzņēmuma "Oro navigacija" un Civilās aviācijas administrācijas vadītāji.

Baltkrievijas amatpersonas gaisa telpas pārkāpumu fiksēja pagājušajā trešdienā, 19 .aprīlī, plkst.13.40. Lidmašīna ielidoja Baltkrievijas teritorijā astoņus kilometrus, bet pēc trim minūtēm apgriezās un devās projām no kaimiņvalsts gaisa telpas.

Baltkrievijas diplomāti sestdien saistībā ar šo gaisa telpas pārkāpumu iesniedza protesta notu Lietuvas vēstniekam Minskā Andrjum Pulokam, bet Baltkrievijas gaisa kara spēku un pretgaisa aizsardzības spēku pavēlnieks Oļegs Dvigaļevs brīdināja, ka Baltkrievija var būt spiesta likt lietā militārus līdzekļus, ja līdzīgi pārkāpumi atkārtotos.

Pēc Baltkrievijas amatpersonu teiktā, incidents noticis netālu no Astravjecas atomelektrostacijas (AES), ko baltkrievi būvē Grodņas apgabalā, netālu no Lietuvas robežas.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs pirmdien žurnālistiem Seimā sacījis, ka Lietuva uz Baltkrievijas notu atbildēs un incidents tiks rūpīgi izmeklēts.

Pēc viņa teiktā, ir skaidrs, ka civilā lidmašīna nekādu apdraudējumu nevarēja radīt.

"Taču tas neattaisno gaisa telpas pārkāpumu," viņš uzsvēris.

Kā ziņu aģentūrai BNS pirmdien pastāstījis "Oro navigacija" ģenerāldirektors Mindaugs Gustis, vieglā lidmašīna "P46T" pārkāpusi treniņlidojuma plānā nosprausto maršrutu, kas paredzēja aizlidot līdz Baltkrievijas robežai un griezties atpakaļ. Par šo lidojumu informēts arī Minskas Ziemeļu sektora gaisa satiksmes kontrolieris. Pilots ielidojis Baltkrievijas teritorijā, nekavējoties saņēmis norādījumu griezties atpakaļ, un tas arī izdarīts.

Lietuvas Civilās aviācijas administrācijas direktora vietnieks Alvīds Šumsks aģentūrai sacījis, ka lidmašīnu vadījis Dānijas pilsonis, bet kopā ar viņu lidojis lietuvietis, kas plānojis to pirkt. "[Viņi] skaidro, ka [Dānijas pilsonis] mazliet aizrunājies, rādīdams lidmašīnas priekšrocības, un netīšām pārlidojis [pāri robežai]," viņš norādījis.

2012.gada jūlijā divu Zviedrijas pilsoņu vadīta vieglā civilā lidmašīna no Lietuvas puses ielidoja Baltkrievijas teritorijā un virs Minskas un tās tuvumā izmeta ar izpletņiem aprīkotus plīša lācīšus, kuriem bija piestiprināti saukļi par mediju brīvību. Lietuvas prokurori sāka pirmstiesas izmeklēšanu par nelikumīgu robežas šķērsošanu, bet vēlāk to pārņēma Zviedrijas tiesībsargāšanas iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!