Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas vēstnieks Lietuvā Vladimirs Dražins, komentējot savas valsts attiecības ar Eiropas Savienību (ES), uzsvēra, ka Brisele nedrīkst aizmirst, ka Minska cīnās pret nelegālo migrāciju, ieroču tirdzniecību un starptautisko noziedzību.

Tādu pozīciju diplomāts klāstīja otrdien preses konferencē Viļņā.

Viņš teica, ka Baltkrievija eksportē uz ES preces gandrīz 15 miljardu ASV dolāru (astoņu miljardu latu) vērtībā gadā, tomēr vairāki Baltkrievijas uzņēmumi saskaras ar sankcijām, kas vērstas pret prezidenta Aleksandra Lukašenko administrāciju un prezidentam pietuvinātiem uzņēmumiem.

"32 Baltkrievijas kompānijām ir ierobežojumi saistībā ar ES noteiktajām sankcijām. Lūk, tas mums traucē, mēs vienmēr priecāsimies, ja šie šķēršļi tiks atcelti." paziņoja Dražins.

Viņš skaidroja, ka Minska atbalsta "vienlīdzīgas un abpusējas cieņas pilnas Baltkrievijas attiecības ar ES dalībvalstīm un pašu ES".

"Dārgie draugi, vēlos pateikt vēl vienu detaļu, jo Baltkrievija atrodas Eiropas centrā un tādēļ mums ir vairāki izaicinājumi un draudi, un mēs nedrīkstam aizmirst, ka republika pašlaik ļoti rūpīgi strādā, lai novērstu starptautisko terorismu, starptautisko noziedzību, nelegālo migrāciju, cilvēktirdzniecību, ieroču un narkotiku tirdzniecību. To vietu Eiropā Baltkrievija ieņem ar cieņu, jo pašlaik tā domā ne tikai par sevi, bet arī par visu Eiropu. Tagad ir svarīgi, lai Eiropas Savienība to ņemtu vērā," paskaidroja Baltkrievijas diplomāts, uzsverot, ka valsts un ES attiecībām "ir jāuzlabojas".

"Esam pateicīgi Lietuvas valstij, ka tā atbalstīja un atbalsta pozitīvās iniciatīvas, kas saistītas ar dinamisku mūs attiecību ar ES attīstību," viņš teica.

Diplomāts norādīja, ka Viļņas un Minskas attiecības politiskā līmenī ir pozitīvas. Viņš uzskaitīja pēdējo gadu laikā notikušās divpusējās vizītes un abu valstu un valdību vadītāju tikšanās.

"Mēs vienmēr cienījām un cienīsim tautas izvēli. Pēc Lietuvā notikušajām vēlēšanām pie varas nonāca tajās uzvarējušās partijas. Vienā teikumā sakot: Baltkrievijas puse vienmēr ir cienījusi, ciena un cienīs valdību, kas veidota atbilstoši Lietuvas valsts konstitūcijai un notikušajām vēlēšanām. Esmu pārliecināts, ka Baltkrievijas puse vienmēr konstruktīvi sadarbosies ar visiem virzieniem, kas mūs gaida," Dražins komentēja savas gaidas par sadarbību ar jauno Lietuvas valdību, kuru veido līdz šim opozīcijā bijušie politiskie spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!