Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidenta vēlēšanu neatkarīgie novērotāji no Baltkrievijas, kuri vēlēšanu gaitai sekoja Jaroslavas apgabalā, nosaukuši tās par “caurspīdīgām”. Novērotāji uzskata, ka vēlēšanu iecirkņu novērošana ar tīkla kamerām ir unikāla pieredze, ko varētu pārņemt rudenī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās Baltkrievijā, vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

Baltkrievijas neatkarīgo novērotāju delegācija apmeklēja deviņus vēlēšanu iecirkņus, informēja Baltkrievijas Nacionālas sapulces pārstāvis Konstantīns Ševčiks.

“Caurspīdīgums ne tikai kopumā, bet pat urnas caurspīdīgas, atvērtas, un videonovērošana ir, tas, protams, mēs uzskatām, nodrošināja vēlēšanu caurspīdīgumu,” teica Ševčiks.

Par to, ka Krievijas pieredze ir unikāla, atzīmēja Baltkrievijas deputāte Irina Rančika.

“Tās [vēlēšanas] ir unikālas ar to, ka visos iecirkņos bija uzstādītas tīkla kameras, kas deva iespēju tiešsaistes režīmā novērot, kā notiek balsošana, kā notiek balsu skaitīšana. Un tas ko mēs redzējām ir jāpārnes uz mūsu vēlēšanām, bet jūs ziniet, ka mums šogad rudenī, septembrī, notiks Baltkrievijas Nacionālās sapulces parlamenta vēlēšanas,” atzīmēja Rančika.

Jau vēstīts, ka Krievijā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis premjerministrs Vladimirs Putins, iegūstot 63,75% balsu, un līdz ar to vēlēšanu otrā kārta nebūs nepieciešama, pirmdien paziņoja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Vladimirs Čurovs.


Pārējie kandidāti vēlēšanās bija Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas izvirzītais Genadijs Zjuganovs, Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas kandidāts Vladimirs Žirinovskis, neatkarīgais kandidāts uzņēmējs un miljardieris Mihails Prohorovs un partijas "Taisnīgā Krievija" izvirzītais Sergejs Mironovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!