Foto: AFP/Scanpix

Bangladešas Augstākā tiesa trešdien paturēja spēkā nāvessodu, kas piespriests šajā valstī lielākās islāmistu partijas "Jamaat-e-Islami" līderim Motiuram Rahmanam Nizami par kara noziegumiem, kas izdarīti 1971.gadā neatkarības kara laikā.

Augstākās tiesas lēmums nozīmē, ka nāvessods Nizami var tikt izpildīts tuvāko mēnešu laikā, ja viņa lieta netiks izskatīta atkārtoti vai viņš netiks apžēlots ar prezidenta lēmumu.

Nizami ir piespriests nāvessods pakarot par slepkavībām, izvarošanām un galveno intelektuāļu nogalināšanas organizēšanu. Viņš neatkarības kara laikā bija Pakistānu atbalstoša nežēlīga kaujinieku grupējuma vadītājs.

Augstākā tiesa paturēja spēkā nāvessodu trijās no četrām apsūdzībām.

72 gadus vecais Nizami ir "Jamaat-e-Islami" līderis kopš 2000. gada. Viņš arī bijis ministrs ar islāmistiem saistītā valdībā no 2001. līdz 2006. gadam.

Kopš 2013.gada decembra nāvessodi par kara noziegumiem ir izpildīti trim augstām "Jamaat-e-Islami" amatpersonām un galvenās opozīcijas partijas - Bangladešas Nacionālistu partijas (BNP) - līdera Khaledas Zias bijušajam palīgam.

Prokurori paziņoja, ka Bangladešas neatkarības kara laikā Nizami, kurš vadīja "Jamaat-e-Islami" studentu spārnu, to pārvērta par Pakistānu atbalstošu kaujinieku grupējumu "Al-Badr", kas slepkavoja augstskolu mācībspēkus, rakstniekus, ārstus un žurnālistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!