Foto: AFP/Scanpix

Bangladešas drošības spēki sestdien vairākos reidos nogalinājuši 11 aizdomās par islāma ekstrēmismu turētas personas, tostarp aizliegtā grupējuma "Jamayetul Mujahideen Bangladesh" (JMB) jauno līderi.

"11 ekstrēmisti ir nogalināti. Viņi visi ir jaunā JMB locekļi," paziņoja Bangladešas iekšlietu ministrs Asaduzamans Hans, runājot par aizliegto grupējumu, kura uzbrukumā jūlijā kafejnīcā Dakā tika nogalināti 22 cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija ārvalstnieki.

"Bojāgājušo vidū ir Akašs, kurš vada jauno JMB pēc Tamima Čovdharija nāves," viņš sacīja un piebilda, ka ekstrēmisti nogalināti vairākos atsevišķos reidos.

Bangladešas policija uzskata, ka Akašs varētu būt segvārds JMB līderim.

Bangladešas izcelsmes Kanādas pilsonis Čovdarijs gāja bojā apšaudē augustā. Tolaik policija paziņoja, ka viņš ir JMB līderis un uzbruka kafejnīcā "Holey Artisan Bakery" organizators.

Atbildību par uzbrukumu tolaik uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts", bet Bangladešas amatpersonas ir noraidījušas tādus apgalvojumus, secinot, ka slaktiņu sarīkoja JMB.

Iekšlietu ministrs paziņoja, ka sestdienas reidos vēl septiņi islāmisti ir aizturēti. Tāpat ir konfiscēta ekstrēmistu nauda, kas iegūta laupīšanu rezultātā.

Ministrs solīja, ka tiek novērots un tuvākajā laikā tiks aizturēts cita nelikumīga ekstrēmistu grupējuma "Ansarullaha Banglas komanda", kas pazīstams arī ar nosaukumu "Ansar al Islam" līderis Sīeds Ziauls Hakē.

Pēdējo trīs gadu laikā Bangladešā ir notikuši vairāki plaši teroristu uzbrukumi, tostarp ārvalstniekiem, tiesību aktīvistiem un valsts reliģisko minoritāšu pārstāvjiem.

Bangladešas premjerministres Šeihas Hasinas kritiķi norāda, ka viņa atsakās pieņemt islāma ekstrēmistu radīto draudu valstī nopietnību, un apsūdz viņu par mēģinājumiem uzbrukumus izmantot, lai dēmonizētu vietējos oponentus.

Pagājušajā mēnesī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs vizītes Dakā laikā sacīja, ka ir pierādījumi, ka pēdējā laika uzbrukumos iesaistītie ekstrēmisti ir saistīti ar "Islāma valsti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!