Foto: AFP/Scanpix

Teroristi, kas Bangladešas galvaspilsētas Dakas kafejnīcā - beķerejā piektdien nogalināja vismaz 20 ķīlniekus, bijuši "normāli jaunieši", kas mācījušies prestižās skolās un universitātēs, ziņo CNN.

Jau vēstīts, ka piektdien, 1. jūlijā, Bangladešas galvaspilsētas Dakas diplomātiskajā rajonā izcēlusies apšaude starp policistiem un bruņotiem uzbrucējiem.

Bangladešas drošības spēku operācijas laikā atbrīvoti 13 ķīlnieki, tajā skaitā arī četri ārzemnieki. Kā ziņo BBC, teroristi nogalinājuši vismaz 20 ķīlniekus. Tāpat apšaudes laikā bojā gājuši arī divi policisti. Vismaz 30 cilvēki tika ievainoti.

"Mīklainākais šajā visā aspektā ir tieši jauniešu motīvs," uzsvēra Feizs Sobhans, Bangladešas uzņēmumu institūta pārstāvis.

"Viņi bija normāli jaunieši, nekas nevarēja liecināt, ka viņi varētu izdarīt kaut ko tādu. Jaunieši apmeklēja kafejnīcas, nodarbojās ar dažādiem sporta veidiem, kā arī aktīvi lietoja sociālos tīklus," uzsvēra Sobhans.

CNN ziņo, ka Bangladešas Informācijas un raidsabiedrības ministrs Hassanuls Haks Inna Indijas raidsabiedrībai NDTV norādījis, ka "uzbrucēji mācījušies Dakas prestižās skolās un universitātēs. Zēni bija nākuši no normālām ģimenēm.

Pašlaik zināms, ka bojā gājušo vidū ir deviņi itāļi, septiņi japāņi, viens ASV pilsonis un viens Indijas iedzīvotājs.

Ķīlnieku krīze ilga aptuveni 12 stundas. Drošības spēki nogalināja sešus teroristus, bet vienu arestēja, atsaucoties uz Bangladešas varas pārstāvju sacīto, vēsta BBC.

Apšaude notikusi kafejnīcā - beķerejā "Holey Artisan Bakery cafe". Šo kafejnīcu - beķereju Dakā iecienījuši ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī ārzemnieki un diplomāti.

Lai gan sākotnēji teroristiskais grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") uzņēmies atbildību par uzbrukumu, kā arī savā pašpasludinātajā ziņu aģentūrā "Amaq" grupējums paziņojis, ka Dakā uzbrucis kafejnīcai, "kuru apmeklē ārzemnieki", Bangladešas iekšlietu ministrs Asaduzamans Hans svētdien šo apgalvojumu noliedza.

Viņš pauda, ka teroristu grupējums bijis nevis "Daesh", bet gan vietējais džihādistu grupējums "Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh".

"Šie teroristi ir grupējuma "Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh" dalībnieki. Viņiem nav nekādas saistības ar "Daesh", intervijā ziņu aģentūrai "AFP" norādījis Hans.

Šefpavārs no Argentīnas Diego Rossini norādījis, ka teroristiem kafejnīcā bijuši ne tikai šaujamieroči, bet arī sprāgstvielas. Viņam izdevies izbēgt no kafejnīcas pa tās terasi, bet pēc tam pārlecot uz citas mājas jumtu. "Es joprojām nevaru noticēt tam, kas ir noticis," apgalvoja šefpavārs.

Bojā gājušo vidū ir gados jaunāki cilvēki, studenti, kā arī turīgu ģimeņu locekļi, vēsta BBC.

Britu raidsabiedrība pieļauj, ka, iespējams, šī bijusi pirmā reize, kad par ķīlniekiem saņemti gūstā tieši ārzemnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!