Lielbritānijas bijušais valsts sekretārs starptautiskās attīstības jautājumos Endrjū Mičels Krievijas īstenoto Alepo bombardēšanas kampaņu Sīrijā pielīdzinājis šaušalīgajam nacistu uzlidojumam basku pilsētai Gernikai Spānijas pilsoņkarā 1937. gadā, raksta "The Times".

Bijušais ministrs pieprasīja "saskaņot starptautiskās sabiedrības pūles, liekot Krievijai sajust izmaksas, ko rada tās atbalsts un piedalīšanās barbariskajā Alepo bombardēšanā". Mičels Rietumvalstis aicināja noteikt lidošanas aizliegumu virs Alepo, lai apturētu turpmākus Krievijas uzbrukumus.

"Krievija, kā jebkurš kauslis, noteikti uzvarēs, ja neviens tai nestāsies pretī. Tas, ko Krievija dara Apvienoto Nāciju Organizācijai, ir tieši tas pats, ko Itālija un Vācija darīja Nāciju Līgai 30. gados," viņš skaidroja, "un viņi Alepo dara tieši to pašu, ko nacisti paveica Gernikā Spānijas pilsoņkara laikā."

Basku pilsētā Gernikā 1937. gadā spāņu nacionālistu valdība un Trešais Reihs veica vērienīgu bombardēšanas kampaņu, nogalinot vairāk nekā 1600 cilvēku un pilsētu pārvēršot drupās. Daudzi uzskata, ka Vācija uzbrukumu izmantojusi savu gaisa spēku spēju pārbaudīšanai. Tā iegājusi vēsturē kā pirmā visaptverošā bombardēšana no gaisa pasaules vēsturē.

Gernika pēc nacistu uzlidojuma:

Pēdējā diennaktī Krievijas lidmašīnas Alepo pastiprinājušas bombardēšanu, pēc aktīvistu aplēsēm nogalinot vismaz 25 cilvēkus.

Lielbritānijas kampaņas pret "Daesh" vadītājs, komandieris Mārtins Sampsons norādīja, ka Karaliskie Gaisa spēki ar kaujas un novērošanas lidmašīnu palīdzību ir spējīgi palīdzēt uzturēt lidojumu aizlieguma zonu. "Mēs varētu nodrošināt novērošanu, mēs varētu nodrošināt pārskatu par notiekošo," Sampsona teiktu citē "'The Times".

Arī citi virsnieki norādījuši, ka novērošanas lidmašīna "Boeing E-3 Sentry" varētu tikt izmantota informācijas ievākšanai par Sīrijas režīma un Krievijas īstenoto civilo mērķu, piemēram, slimnīcu bombardēšanu. Šī informācija varētu tikt publiskota, lai parādītu pāridarītājus pasaulei, norādījuši virsnieki. Tā arī varētu tikt izmantota par kara noziegumiem apsūdzēto tiesāšanai Hāgā.

Pulkvedis Hamišs de Bretons-Gordons norādījis, ka lidojuma aizlieguma zonas ievērošanu attiecībā uz helikopteriem pat būtu iespējams nodrošināt no pozīcijām Vidusjūrā. Tieši helikopteru lidojumu aizliegums varētu vislabāk pasargāt civiliedzīvotājus no napalma, ķīmiskajām mucu bumbām un sprāgstvielām, kas uz viņiem tiek mestas, viņš skaidroja.

Attālināta mērķu noteikšana pat neprasītu Karalisko Gaisa spēku konfrontāciju ar Krievijas vai Sīrijas spēkiem. Tā vietā zonu uzraudzītu karakuģi ar vadāmajām raķetēm. Vienlaikus saglabājas risks konfrontācijai jūrā.

Tikmēr bijušais Karalisko Gaisa spēku komandieris Mišels Graidons norādījis, ka lidojumu aizlieguma zonas noteikšana bez Krievijas vai Sīrijas piekrišanas varētu novest pie ļoti nopietnas konfrontācijas ar Krieviju. "Neticu, ka [mūsu] valdība vai ASV valdība to gribētu," brīdināja Graidons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!