Foto: AFP/Scanpix/LETA
Uzbrucējs, kurš ar kravas mikroautobusu iebrauca cilvēku pūlī Barselonā, nogalinot 13 cilvēku, joprojām varētu būt dzīvs un tiek meklēts, noliedzot iepriekš izskanējušās ziņas par viņa nošaušanu piekrastes kūrortā Kambrilsā medijiem paudusi Spānijas policija, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Katalonijas policijas priekšnieks Hosefs Luiss Trapero medijiem uzsvēris, ka nevar apstiprināt uzbrucēja nogalināšanu un iespēja, ka viņš nogalināts, ar katru brīdi "zaudējot svaru".

Iepriekš medijos izskanēja ziņas, ka uzbrucējs ir viens no pieciem vīriešiem, kurus vairākas stundas pēc uzbrukuma policija nošāva Katalonijas piekrastes kūrortā Kambrilsā. Šī informācija, ko publicēja divi Spānijas laikraksti, gan nebija oficiāli apstiprināta, un Trapero pirms tam norādīja, ka šāds scenārijs ir iespējams, taču vēl nav apstiprināms.

Iepriekš galvenais aizdomās turamais bija 17 gadu vecas Musa Ukabirs, kurš bija starp pieciem nogalinātajiem, vēsta raidsabiedrība BBC. Šobrīd policija aktīvi meklē 22 gadus veco marokāni Jonesu Abujākubu, kurš saskaņā ar vietējo mediju vēstīto, tagad kļuvis par galveno aizdomās turamo.

Laikraksts "El Mundo" pirms tam vēstīja, ka 17 gadus vecais Musa Ukabirs esot "galvenais aizdomās turētais". Viņš ir brālis Drisam Ukabiram, kurš iepriekš piektdien tika aizturēts Ripoļā.

Policija iepriekš izplatīja Drisa Ukabira fotogrāfiju, jo viņa dokumenti uzrādīti, izīrējot uzbrukumā izmantoto autofurgonu. Saskaņā ar vietējo mediju ziņām viņš ir aptuveni 20 gadus vecs un dzimis Marokā.

Mediji vēsta, ka vecākais no brāļiem Ukabiriem noliedzis savu saistību ar noziegumu, apgalvojot, ka viņa dokumenti esot nozagti.

Kravas mikroautobusa vadītājs, pēc tam, kad Barselonas centrā uzbrauca virsū vairāk nekā 100 cilvēkiem uz tūristu pārpildītā Las Ramblas bulvāra, notikuma vietu pameta ar kājām.

Savukārt agrās piektdienas stundās piejūras kūrortā Kambrilsā, domājams, teroristu vadīta automašīna ietriecās cilvēkos, ievainojot vismaz sešus un nogalinot vienu.

Automašīnā atradās pieci cilvēki, kurus policija nošāva. Daži no šiem vīriešiem bijuši neīstās pašnāvnieku-spridzinātāju vestēs. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmās teroristu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts").

Abos uzbrukumos ievainoto cilvēkus skaits saskaņā ar jaunākajiem piektdien publiskotajiem datiem ir 126. No tiem 17 ievainotie atrodas kritiskā stāvoklī. Uzbrukumos cietuši 34 valstu pilsoņi.

Saistībā ar uzbrukumiem policija ir aizturējusi trīs Marokas un vienu Spānijas pilsoni.

Policija uzskata, ka teroristi Spānijā bija plānojuši daudz plašākus uzbrukumus, taču tos izjaucis nejaušs sprādziens, kurā iznīcināti uzbrukumiem paredzētie materiāli.

Trešdien Alkanarā mājā notikušajā sprādzienā, kurā viens cilvēks gāja bojā un vēl septiņi tika ievainoti, tika iznīcināts materiāls, ko teroristi bija plānojuši uzbrukumiem, tādēļ tos nācies sarīkot "primitīvākā veidā", atklāja Trapero.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!