Foto: AFP/Scanpix

Līdz 14 500 gadus seni alu mākslas paraugi, kas jau nodēvēti par “iespaidīgākajiem un izteiksmīgākajiem” visā Ibērijas jeb Pireneju pussalā, atrasti Spānijas Basku Zemes Lekeitio pilsētiņā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Alā atrasti aptuveni 50 gravējumi, kuros attēloti zirgi, sumbri, kazas un līdz šim Basku Zemē atklātajiem paleolīta mākslas paraugiem neraksturīgi – divas lauvas. Daži no gravējumiem ir arī lielāki par iepriekš atklātajiem – aptuveni 150 centimetrus gari.

Foto: AFP/Scanpix

"Tas ir brīnums, cilvēces dārgums," paziņojot par atklājumu komentēja Basku Zemes amatpersona Unais Rementeria. Senie mākslas darbi atrasti jau maijā, bet visu šo laiku notika to izpēte.

Pati Armintkses ala vietējiem iedzīvotājiem bijusi labi zināma, taču neviens pirms tam nebija izpētījis, kas atrodas 50 metru dziļumā, kur arī atrasts 15 metrus garais laukums ar gravējumiem.

Foto: AFP/Scanpix

Līdzās dzīvnieku attēliem uz sienas iegravētas arī līnijas un pusapļi, no kuriem daži identiski Franču Pirenejos atrastiem alu mākslas paraugiem. Citas līdzības, arī lauvu attēli un gravēšanas tehnikas liek domāt, ka varētu būt bijusi saikne starp mednieku vācēju sabiedrībām abos reģionos.

Foto: AFP/Scanpix

Gravējumu vecums ir no 12 000 līdz 14 500 gadiem, lēš eksperti. Ala netiks atvērta apmeklētājiem gan tāpēc, ka ir grūti pieejama, gan seno mākslas darbu saudzēšanas nolūkos.

Pētnieki par jaunajiem atklājumiem oktobra beigās diskutēs īpašā kongresā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!