Foto: AP/Scanpix
Globālie mēģinājumi palīdzēt sīriešiem gan viņu kara postītajā valstī, gan ārpus tās ir "pilnībā neadekvāti", nopeļošā ziņojumā trešdien secinājusi starptautiskās palīdzības grupa "Oxfam".

Ziņojumā "Solidaritāti ar sīriešiem" analizētas palīdzības un pārcelšanas iespējas, ko Sīrijas bēgļiem sniegušas 28 valstis, un secināts, ka tikai dažas valstis sniegušas pienācīgu atbalstu.

Ziņojumā kritizētas tādas valstis kā Krievija, kas nav palīdzējusi nevienam Sīrijas bēglim un veikusi tikai 1% ieguldījumu humānajā palīdzībā, un Francija, kas sniegusi 22% palīdzību no savas pienācīgās daļas.

"Palīdzības sniegšanā vērojama nenoteiktība līdzekļu trūkuma vai drīzāk politiskās gribas trūkuma piešķirt līdzekļus dēļ," sacīja Endijs Beikers, kurš vada labdarības organizācijas "Oxfam" Sīrijas krīzes reaģēšanas nodaļu.

Vardarbībai palielinoties, "daudzi sīrieši burtiski lec ūdenī labākas dzīves meklējumos, kamēr bagātās valstis ignorē atkārtotos trauksmes signālus", viņš teica.

Tikai 17 000 sīriešu bēgļu ir iekārtojušies kādā trešajā valstī. Lēnais pārejas process ir spiedis daudzus tūkstošus citu cilvēku sasniegt Eiropu pa bīstamiem jūras un zemes ceļiem.

"Oxfam" norādīja, ka vienīgie uzslavējamie izņēmumi ir Norvēģija un Vācija, neskaitot valstis, kas robežojas ar Sīriju, kuras uzņēmušas lielāko daļu bēgļu.

"Bēgļiem no Sīrijas un citām valstīm ir tiesības uz cieņpilnu un drošu dzīvi bez vardarbības un ar nodrošinātām pamatvajadzībām" sacīja "Oxfarm" izpilddirektore Vinija Bjanjima. "Nekas no tā viņiem netiek dots. Šīs ciešanas beigsies tikai tad, kad kaut kas tiks darīts lietas labā."

Vairāk nekā četri miljoni sīriešu bija spiesti pamest savu valsti un pārcelties uz kaimiņu valstīm, lai sasniegtu drošību, un vēl daudzi miljoni pārvietoti valsts iekšienē kopš konflikta sākuma 2011.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!