Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas valdības vicekanclers Rimants Vaitkus izteicis šaubas, vai Lietuvai un visai Eiropas Savienībai (ES) kopumā izdosies īstenot bēgļu pārcelšanas programmu.

Kā zinformējusi Lietuvas pastāvīgā pārstāvniecība Eiropas Savienībā, saskaņā ar ES programmu, kas paredz divu gadu laikā sadalīt pa citām dalībvalstīm 160 000 bēgļus, līdz šim no Itālijas pārcelti 279 cilvēki, no Grieķijas - 202 cilvēki, bet no Ungārijas pagaidām nav pārcelts neviens bēglis.

"Šie skaitļi ir ļoti mazi. Ja viss notiks tādos tempos - es runāju ne tikai par Lietuvu - , tad būs grūti izpildīt pat šīs pašreizējās kvotas," aģentūrai sacījis Vaitkus.

Pēc viņa teiktā, bēgļu uzņemšana Lietuvā iekavējusies saistībā ar pārbaužu procedūrām, ar ko jātiek galā atsevišķām valstīm.

Arī Lietuvas iekšlietu ministra vietnieks Elvins Jankevičs atzinis, ka Grieķija, Itālija un Ungārija vienas nevar tikt galā ar milzīgo migrantu pieplūdumu - šo valstu migrācijas dienesti nepaspēj viņus visus reģistrēt, ja viņu skaits sasniedz 5000 - 10 000 cilvēku dienā. Turklāt patvēruma lūdzējiem Eiropas Savienībā paredzēta pārvietošanās brīvība, tādēļ bēgļi mēdz "pazust".

Kā uzskata Jankevičs, bēgļu plūsmu pārvaldīšanā, reģistrēšanā un kontrolēšanā būtu jāiesaistās visām ES valstīm, un Eiropas Savienībai arī jāatvēl lielāks finansiālais atbalsts Tuvo Austrumu reģiona valstīm, lai tās varētu sniegt patvērumu lielākam skaitam bēgļu.

Lietuvai paredzēts divu gadu laikā uzņemt kopumā 1105 bēgļus no tādām izcelsmes valstīm kā Sīrija, Irāka un Eritreja. Lielākā daļa no viņiem tiktu pārcelti no Itālijas un Grieķijas, neliela daļa arī no Turcijas. Lietuva noskaņota pieņemt galvenokārt ģimenes, kas bēgušas no Sīrijas un Irākas. Pirmā irākiešu ģimene Lietuvā no nometnes Grieķijā ieradās decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!