Foto: Reuters/Scanpix

Bēgļu problēma ir atsegusi valstu solidaritātes krīzi tās risināšanā, uzskata ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns savā rakstā, kuru piektdien publicē Krievijas laikraksts "Kommersant".

"Tā ir nevis liela bēgļu skaita krīze, bet solidaritātes krīze. Gandrīz 90% visas pasaules bēgļu ir atraduši patvērumu jaunattīstības valstīs. Astoņas valstis uzņem vairāk nekā pusi no kopējā bēgļu skaita visā pasaulē. 75% līdzekļu, kurus ANO novirza viņu bēdīgā stāvokļa atvieglošanas un noregulēšanas mērķiem, piešķir tikai 10 valstis," uzsvēra ANO vadītājs.

Bana rakstā teikts, ka atbildības sloga taisnīgas sadales gadījumā nebūtu nekādas krīzes viņus uzņemošajām valstīm.

"Iedzīvotāju masu pārvietošanās pēc būtības ir globāla parādība, un kā tādai tai ir vajadzīga globāla atbildības sadale," uzskata Bans.

"Mums ir līdzekļi palīdzības sniegšanai un mēs zinām, kas mums jāizdara, lai tiktu galā ar milzīgām bēgļu un migrantu plūsmām. Tomēr pārāk bieži mums traucē bailes un ignorance. Cilvēku vajadzības tiek atbīdītas otrajā plānā, un ksenofobijas balss skan skaļāk par saprāta balsi," uzskata ANO vadītājs.

Rakstā atzīmēts, ka valstis "cīņas ar šo krīzi priekšplānā" dara visu iespējamo problēmas risināšanai.

Bana rakstā teikts, ka pašlaik kari, cilvēktiesību pārkāpumi, ekonomiska atpalicība, klimata izmaiņas un stihiskas nelaimes piespiež cilvēkus atstāj savas mājas lielākā skaitā nekā jebkad agrāk.

"Vairāk nekā 60 miljoni cilvēku, no kuriem puse ir bērni, ir bēguši no vardarbības vai vajāšanām un pašlaik atrodas bēgļu un iekšēji pārvietotu personu stāvoklī. Vēl 225 miljoni ir kļuvuši par migrantiem, kas atstājuši savas valstis labāka likteņa meklējumos vai vienkārši tāpēc, lai izdzīvotu," raksta Bans.

ANO vadītājs savā rakstā apgalvo, ka bēgļi un migranti nerada draudus, bet - gluži pretēji – dod ieguldījumu viņus uzņemošo valstu attīstībā, kā arī savu izcelsmes valstu attīstībā.

"Jo labāk integrējas jaunieradušās personas, jo lielāku ieguldījumu tās dod sabiedrības dzīvē. Mums ir vajadzīgi papildu pasākumi bēgļu un migrantu sociālās un ekonomiskās integrācijas veicināšanai," raksta Bans.

Viņš pauž uzskatu, ka politiskajiem un kopienu līderiem "vienkārši ir pienākums uzstāties pret diskrimināciju un neiecietību, kā arī dot pretsparu tiem, kas tiecas iegūt vēlētāju balsis, veidojot iebiedēšanas un sašķeltības gaisotni".

"Ir pienācis laiks veidot tiltus starp tautām un cilvēkiem, nevis viņus nošķirt ar sadalošiem mūriem," teikts Bana rakstā.

Viņš uzskata par nepieļaujamu, ka valstis, kurās bēgļi nokļūst vispirms, nes atbildības slogu vienatnē.

"Krīzes, kuras izraisījis bēgļu un migrantu pieplūdums, nebūt nav nepārvaramas, tomēr tās nav pa spēkam pārvarēt valstīm, kas darbojas vienatnē," uzstāj raksta autors.

Bans atzīmē, ka Vispasaules samits humānos jautājumos, kas 23. un 24.maijā notiks Stambulā, būs veltīts tam, lai meklētu iespējas valstīm un citiem subjektiem uzņemties jaunas saistības kopīga darba organizēšanā iedzīvotāju aizsardzībai.

"Es ceru, ka [ANO] Ģenerālās asamblejas sēde, kas notiks 19.septembrī, parādīs ceļu uz bēgļu un migrantu aktuālāko problēmu risināšanu un ļaus pasaules līderiem uzņemties saistības globālas sadarbības paplašināšanai šajos jautājumos," rezumē ANO ģenerālsekretārs savā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!