Aptuveni 46 % Lietuvas iedzīvotāju pilnībā neatbalsta bēgļu uzņemšanu, gandrīz 49 % tai piekrīt ar zināmiem nosacījumiem un tikai aptuveni 5 % iestājas par bēgļu uzņemšanu bez jebkādiem noteikumiem, liecina socioloģisko pētījumu firmas "Spinter tyrimai" veikta sabiedriskās domas aptauja.

"Sabiedrība ir kaut kādā ziņā izbiedēta attiecībā uz tiem procesiem, kas norisinās Eiropā, un attieksmi veido arī plašsaziņas līdzekļi, (..) bet pastāv bažas, ka plašsaziņas līdzekļus pirms gaidāmajām Seima vēlēšanām var tikt mēģināts būtiski ietekmēt," žurnālistiem sacījis Viļņas arhibīskapijas žēlsirdības palīdzības organizācijas "Caritas" direktors Lins Kukuraitis.

Pēc viņa teiktā, salīdzinājumā ar lielajām Eiropas Savienības valstīm Lietuva nav apņēmusies uzņemt daudz bēgļu.

Kukuraitis arī aicinājis Lietuvas iedzīvotājus sajust lielāku personisko atbildību par sekmīgu bēgļu integrāciju, jo varas iestādes no savas puses var vienīgi radīt tam apstākļus.

Viņam piebalsojusi Lietuvas Sarkanā Krusta biedrības sociālā darbiniece Raimonda Lebeļonīte-Alseiķiene.

"Ja kopiena cilvēku nepieņem, tad valsts var darīt jebko, bet cilvēks Lietuvā nejutīsies labi," viņa spriedusi.

No tiem aptaujātajiem, kas bēgļu pieņemšanai nepiekrīt, 37,7 % savu nostāju skaidro ar bažām, ka imigrantus nāksies uzturēt un Lietuvai tas maksās dārgi. 24,9 % atzīst, ka ir nobažījušies par terorisma draudu pieaugumu, bet 18,1 % baidās, ka Lietuvā celsies noziedzības līmenis.

Savukārt no tiem aptaujas dalībniekiem, kuri piekrīt bēgļu uzņemšanai ar zināmiem nosacījumiem, 77,3 % norādījuši, ka Lietuva varētu uzņemt cilvēkus, kas bēg no kara vai vajāšanām, bet ne ekonomiskos migrantus. 69,9 % šīs grupas respondentu uzskata, ka imigrantiem būtu jāiemācās lietuviešu valoda, jāiepazīst Lietuvas kultūra un jācenšas integrēties sabiedrībā.

32,8 % respondentu domā, ka bēgļus varētu uzņemt no kultūras ziņā radnieciskām valstīm.

Saskaņā ar Eiropas Savienības bēgļu pārvietošanas programmu Lietuvai paredzēts divu gadu laikā uzņemt kopumā 1105 cilvēkus no tādām valstīm kā Sīrija, Irāka un Eritreja. Šobrīd Lietuvā jau dzīvo divas sīriešu un irākiešu ģimenes un viens laulāts pāris no Sīrijas, kopskaitā 11 cilvēki.

Reprezentatīvajā sabiedriskās domas aptaujā, kas veikta pēc Pilsoniskās sabiedrības institūta pasūtījuma, uzklausīts 1007 Lietuvas iedzīvotāju viedoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!