Foto: AP/Scanpix

Beļģija nevar parakstīt Kanādas un Eiropas Savienības (ES) brīvās tirdzniecības līgumu (CETA), jo Valonijas un citu reģionu administrācijas atteikušās sniegt federālajai valdībai atļauju to darīt, pirmdien paziņoja Šarls Mišels.

"Mēs nevaram parakstīt CETA," norādīja Mišels pēc īsas tikšanās ar Beļģijas reģionu līderiem.

"Federālā valdība, vācu valodā runājošā kopiena un Flandrijas parlaments saka "jā". Valonija, Briseles pilsētas valdība un frankofono kopienu pārstāvošie parlamenti saka "nē"," pavēstīja Mišels.

ES ir brīdinājusi, ka, Beļģijai nespējot izlemt par atbalstu CETA, tiks atcelts ceturtdien paredzētais ES un Kanādas samits, kurā bija paredzēts parakstīt līgumu.

Jau vēstīts, ka Beļģijas Valonijas reģiona parlaments pagājušajā nedēļā nobalsoja par CETA bloķēšanu, tādējādi liedzot Beļģijas valdībai akceptēt līguma parakstīšanu.

Taču, lai līgumu parakstītu, nepieciešama visu ES dalībvalstu piekrišana.

Sarunas par CETA tika pabeigtas jau 2014. gadā, taču, Eiropā pieaugot pretestībai, tā ieviešana tika kavēta. Līgums apvienotu 500 miljonus cilvēku apdzīvoto ES ar pasaulē desmito lielāko ekonomiku.

Līguma pretinieki uzstāj, ka tas dod pārlieku lielu varu daudznacionālajām kompānijām, kā arī apdraud vides un patērētāju aizsardzības standartus.

Aktīvisti arī norāda, ka CETA rada bīstamu precedentu, kas pavērs ceļu līdzīga līguma noslēgšanai starp ES un ASV jeb TTIP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!